Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Huijbergen

Boerderij

Vijverstraat 6
4635RA Huijbergen (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1875


Beschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding. De langgevelboerderij dateert uit omstreeks 1875 en staat in een flauwe bocht van de Vijverstraat, met de nok parallel aan de straat. De boerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl heeft de traditionele opzet van de langgevelboerderij, maar omstreeks 1990 zijn de deeldeur en staldeur in de voorgevel dichtgemetseld. Opvallend is dat de achtergevel een globaal dezelfde indeling heeft als de voorgevel, een zeldzaam verschijnsel. Omschrijving. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. Op de brandmuur en op de westelijke zijgevel staat een schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en aan alle zijden voorzien van zware smeedijzeren muurankers. Het woonhuis heeft in de straatgevel een opgeklampte voordeur met bovenlicht, geflankeerd door beluikte zesruits schuifvensters. Het bedrijfsgedeelte is voorzien van dichtgezette deeldeur, staldeur en een drietal stalvensters met ijzeren vorktracering. In de achtergevel heeft het woonhuis een indeling als in de voorgevel, zij het dat de luiken hier paneelluiken zijn. Het bedrijfsgedeelte heeft hier een symmetrische opzet: een paar opgeklampte deeldeuren onder korfboog wordt geflankeerd door een ijzeren stalvenster met vorktracering en een opgeklampte staldeur met beglaasd halfrond bovenlicht, voorzien van vorktracering. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in westelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het geheel van belang vanwege de sobere ornamentiek en de vormentaal van het exterieur. Het huis is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als onderdeel van een samenhangende meerledige hoeve zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516684
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Huijbergen

Put

Vijverstraat 6
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Tussen de langgevelboerderij en de knechtenwoning annex bakhuis staat een eenvoudige PUT, daterende uit omstreeks 1875. Omschri..

Staartse Hoeve

Staartsestraat 45
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, onder rieten wolfdak, met de oorspronkelijke heerd en schouw; bakhuis schuur van het Vlaamse type..

Voormalige brouwerswoning

Dorpsstraat 5
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De voormalige BROUWERSWONING dateert uit omstreeks 1890, is opgetrokken in Eclectische stijl en staat met de nok parallel aan de..

Paardenstal

Dorpsstraat 3
Woensdrecht
Inleiding. Aan de noordelijke zijde van de brouwerswoning staat de voormalige PAARDENSTAL, daterende uit omstreeks 1900. De stal staat met ..

De Lindehoeve

Schoeliebergseweg 6
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Centraal op het onverharde erf staat de in de kern mogelijk uit de achttiende eeuw daterende LANGGEVELBOERDERIJ, die in de huidi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in Huijbergen