Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paardenstal in Woensdrecht

Boerderij

Dorpsstraat 3
4634TM Woensdrecht
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Paardenstal

Inleiding. Aan de noordelijke zijde van de brouwerswoning staat de voormalige PAARDENSTAL, daterende uit omstreeks 1900. De stal staat met de nok vrijwel parallel aan die van het woonhuis. Omschrijving. De stal heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. In de bakstenen muren zijn zesruits ijzeren stalvensters van liggend formaat aangebracht. Aan de noordelijke zijde heeft het dak een fors overstek, rustend op eenvoudige ijzeren kolommen. In de noordelijke gevel een viertal gedeelde, opgeklampte paardendeuren. Waardering. De paardenstal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van westelijk Brabant. Het object is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat van belang is vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516682
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Paardenstal in Woensdrecht

Voormalige brouwerswoning

Dorpsstraat 5
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De voormalige BROUWERSWONING dateert uit omstreeks 1890, is opgetrokken in Eclectische stijl en staat met de nok parallel aan de..

Johanna

Bergsestraat 25B
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen uit 1862.

Langgevelboerderij

Bergsestraat 54
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ in Ambachtelijk-Traditionele stijl dateert uit het vierde kwart van de negentiende eeuw en staat met de no..

Schuur

Bergsestraat 54
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Achter de langgevelboerderij staat op het erf, met de nok haaks op de straat, een SCHUUR, daterende uit het laatste kwart van de..

Staartse Hoeve

Staartsestraat 45
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, onder rieten wolfdak, met de oorspronkelijke heerd en schouw; bakhuis schuur van het Vlaamse type..

Kaart & Routeplanner

Route naar Paardenstal in Woensdrecht