Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Huijbergen

Boerderij

Bergsestraat 54
4635RD Huijbergen (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Schuur

Inleiding. Achter de langgevelboerderij staat op het erf, met de nok haaks op de straat, een SCHUUR, daterende uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Omschrijving. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. De wanden zijn gepotdekseld. In de zuidelijke langsgevel is een inrijpoort. De schuur heeft nog het oorspronkelijke gebint. Waardering. De schuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in westelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege het sobere exterieur. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en het oorspronkelijke gebint en is als voorbeeld van een kleine keuterij uiterst zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516679
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Huijbergen

Langgevelboerderij

Bergsestraat 54
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ in Ambachtelijk-Traditionele stijl dateert uit het vierde kwart van de negentiende eeuw en staat met de no..

Johanna

Bergsestraat 25B
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen uit 1862.

Paardenstal

Dorpsstraat 3
Woensdrecht
Inleiding. Aan de noordelijke zijde van de brouwerswoning staat de voormalige PAARDENSTAL, daterende uit omstreeks 1900. De stal staat met ..

Voormalige brouwerswoning

Dorpsstraat 5
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De voormalige BROUWERSWONING dateert uit omstreeks 1890, is opgetrokken in Eclectische stijl en staat met de nok parallel aan de..

Staartse Hoeve

Staartsestraat 45
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, onder rieten wolfdak, met de oorspronkelijke heerd en schouw; bakhuis schuur van het Vlaamse type..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Huijbergen