Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Huijbergen

Boerderij

Bergsestraat 54
4635RD Huijbergen (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ in Ambachtelijk-Traditionele stijl dateert uit het vierde kwart van de negentiende eeuw en staat met de nok parallel aan de straat. Omstreeks 1900 is tegen de achtergevel een eenlaags aanbouw onder aansluitend lessenaardak geplaatst. Omstreeks 1925 is de zuidelijke gevel vernieuwd en zijn de deeldeuren in de straatgevel dichtgezet. Omschrijving. De boerderij heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. Op de brandmuur tussen woonhuis en stal is een schoorsteen gemetseld. De tuitgevels worden beide bekroond door een getrapte nokruiter. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van een gepleisterde plint en smeedijzeren muurankers. Het woonhuis heeft in de straatgevel een opgeklampte deur met smeedijzeren draaiknop, dito slotplaat en een tweedelig bovenlicht. De deur wordt geflankeerd door zesruits schuifvensters met opgeklampte luiken. Waarschijnlijk zijn de vensters omstreeks 1900 iets verbreed: onder de gemetselde strekken zijn iets bredere kunststenen lateien aangebracht. In het bedrijfsgedeelte is aan de straatzijde een vierruits stalvenster aangebracht. De noordelijke zijgevel heeft op de verdieping een tweeruits licht. Omstreeks 1930 is de zuidelijke gevel opnieuw opgemetseld en zijn de deeldeuren in de straatgevel dichtgezet. In de zuidelijke gevel is een nieuw paar opgeklampte deeldeuren aangebracht, geflankeerd door driedelige stalvensters. Op de kapverdieping een vierruits licht. In de noordelijke gevel van de aanbouw een zesruits ijzeren venster. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in westelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek van het exterieur. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een kleine keuterij uiterst zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516678
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Huijbergen

Schuur

Bergsestraat 54
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Achter de langgevelboerderij staat op het erf, met de nok haaks op de straat, een SCHUUR, daterende uit het laatste kwart van de..

Johanna

Bergsestraat 25B
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen uit 1862.

Paardenstal

Dorpsstraat 3
Woensdrecht
Inleiding. Aan de noordelijke zijde van de brouwerswoning staat de voormalige PAARDENSTAL, daterende uit omstreeks 1900. De stal staat met ..

Voormalige brouwerswoning

Dorpsstraat 5
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De voormalige BROUWERSWONING dateert uit omstreeks 1890, is opgetrokken in Eclectische stijl en staat met de nok parallel aan de..

Staartse Hoeve

Staartsestraat 45
Huijbergen (Gemeente Woensdrecht)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, onder rieten wolfdak, met de oorspronkelijke heerd en schouw; bakhuis schuur van het Vlaamse type..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in Huijbergen