Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Woensdrecht

Boerderij

Oud Hinkelenoorddijk 7
4634PN Woensdrecht
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van Schuur

Inleiding. Ten noorden van het woonhuis staat een SCHUUR, daterende uit omstreeks 1860 en opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl met Eclectische motieven. De inrijpoorten zijn in de korte gevel aangebracht, hetgeen wijst op een schuur van het langsdeeltype. De nok van het dak staat haaks op de weg. Omschrijving. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond en het oorspronkelijke gebint en wordt gedekt door een laag aangezet zadeldak met golfplaat. In de westelijke gevel is van links naar rechts achtereenvolgens een tweedelige opgeklampte deur naar de koestal, geflankeerd door getoogde ijzeren vensters, een opgeklampte inrijpoort en een dito staldeur aangebracht. De gevel heeft smeedijzeren muurankers en een achtlobbige oculus in de topgevel. Waardering. De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in West-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schuur. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek. Het geheel heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met het omliggende poldergebied dat nog de oorspronkelijke verkaveling bezit. Het is belangrijk vanwege de gaafheid en is als vertegenwoordiger van een meerledige polderboerderij van het West-Brabantse type zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516676
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Woensdrecht

Paardenstal

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding Ten noorden van de schuur staat, met de nok haaks aan de straat, een kleine PAARDENSTAL, daterende uit omstreeks 1860 en opgetrok..

Karschop

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding Ten oosten van het woonhuis van het boerderijcomplex staat, verbonden via een tussenlid, een KARSCHOP, daterende uit ca. 1860, en..

Woonhuis in ambachtelijke stijl

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding. Aan de zuidelijke zijde van het erf staat een WOONHUIS uit omstreeks 1860 in Ambachtelijk-Traditionele vormen met Eclectische mo..

Huis Calven

Calfven 42
Ossendrecht (Gemeente Woensdrecht)
Huis Calven, Dubbel herenhuis, waarvoor een oprijlaan met uitzicht over de Schelde en waarachter boerderijgebouwen. Hardstenen deuromlijstin..

Het Kwartier

Binnenweg 33
Hoogerheide (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de Binnenweg staat, met de nok haaks op de weg, een KEUTERBOERDERIJ met put, daterende uit omstreeks..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Woensdrecht