Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilige Lambertus in Etten Leur

Woonhuis

Markt 60
4875CG Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: 1885

(1 recensie)

Beschrijving van Heilige Lambertus

Inleiding. WOONHUIS met elementen van de Neo-Gotiek en de Neo-Renaissance. Het is gebouwd in 1885 door het kerkbestuur van de St. Lambertusparochie. De architect is vermoedelijk Petrus Johannes van Genk, die tevens de kerk bouwde. Burgemeester Van Glabbeeck was in 1888 eigenaar en bewoner van het huis. Rond 1950 was het in gebruik als klooster van de katechisten van Breda. Het huis ligt midden in de kom van Etten met de voorgevel aan de Markt direct zuid-westelijk van de oprijlaan naar de St. Lambertuskerk. Omschrijving. Het woonhuis op L-vormige plattegrond heeft één en twee bouwlagen en een samengesteld zadeldak tussen tuitgevels. Zowel aan de noordoost- als aan de zuidwestkant van het huis bevindt zich een vierkante torenachtige uitbouw onder hoogopgaande torendaken. Ingangspartij onder lessenaarsdak. De daken zijn belegd met natuursteenleien. De buitenmuren bestaan uit schoon metselwerk van baksteen gemetseld in kruisverband met speklagen van Franse kalksteen en een hardstenen plint. Asymmetrische voorgevel met links een tuitgevel waarbinnen een spitsboog ingeschreven. Ingangspartij met monumentale voordeur. Aan de achterkant van het huis een serre. Muuropeningen met erboven boogvelden van siermetselwerk in meerkleurige baksteen. Balkankers van siersmeedwerk. Van het interieur zijn onder andere de volgende onderdelen monumentaal: de marmeren gang, diverse stucwerkplafonds met plafonières; geornamenteerde zwartmarmeren schoorsteenmantels in voor- en achterkamer, sporenkap en vierkleurige kunststeen vloertegels in serre. In de achterste torenaanbouw, die twee bouwlagen heeft en een eigen trap, bevonden zich de berging en de dienstvertrekken voor personeel. Waardering. Het vermoedelijk naar ontwerp van P.J. van Genk gebouwde huis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de sociaal-economische ontwikkeling. Het is van architectonisch belang vanwege bouwtype en -stijl, vooral vanwege het neogotische boogmotief in de voorgevel. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de Markt van Etten-Leur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516672
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Heilige Lambertus
4
Recensie door: ()
Zeer mooie kerk, mooie aankleding binnen en goed schoon. Zuilen erg mooi, hadden er meer mogen zijn.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heilige Lambertus in Etten Leur

Dwarshuis zonder verdieping onder hoog zadeldak, met pannen gedekt dat aan de korte zijden wordt afgesloten door puntgevels met vlechtingen

Markt 58
Etten Leur
Dwarshuis zonder verdieping onder hoog zadeldak, met pannen gedekt dat aan de korte zijden wordt afgesloten door puntgevels met vlechtingen...

Heilig Hartbeeld

Markt 62
Etten Leur
Inleiding. H. HARTBEELD uit 1926 van de Bredase beeldhouwer K.A. Smout (het beeld is gesigneerd met Casmout), gegoten door de Düsseldpf. B..

Dwarshuis zonder verdieping onder hoog zadeldak met pannen gedekt, dat aan de korte zijden wordt afgesloten door puntgevels met vlechtingen

Markt 56
Etten Leur
Dwarshuis zonder verdieping onder hoog zadeldak met pannen gedekt, dat aan de korte zijden wordt afgesloten door puntgevels met vlechtingen,..

Huis met eeuwse tweeling-trapgevel, waarin een met een masker versierd jonisch kraagsteentje en tien eenvoudige sierankers, venster vergroot en rechts ..

Markt 54
Etten Leur
Huis met XVIIe eeuwse tweeling-trapgevel, waarin een met een masker versierd jonisch kraagsteentje en tien eenvoudige sierankers, Venster ve..

Herenhuis onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel

Markt 35
Etten Leur
Herenhuis onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel; kroonlijst op voluutvormige consoles; zesdelige schuiframen. Vijf stoeppalen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilige Lambertus in Etten Leur