Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Etten Leur

Woonhuis

Lichttorenhoofd 12
4871CC Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van woonhuis

Inleiding. VILLA in Chaletstijl uit 1906 met kenmerken van de Jugendstil gebouwd voor kantoorbediende Albertus van Griethuijzen op de suikerfabriek van S.C.J. Voss in de Zwartenbergse Polder. Eerste steen en jaartalsteen met opschrift: "Mellink Post van Griethuysen". Het huis met voorgevel op het oosten ligt vrij op het perceel. Aan de noordkant een dienstingang voor personeel. Achter het huis aan de westkant een garage onder plat dak. In 1922 wordt op het erf naast de garage een pakhuis met kelder gebouwd voor koekfabrikant Joh.C.M. Raaymakers. Dit pakhuis had een spoorverbinding op smalspoor met de straat. De kelder van het pakhuis is nog geheel aanwezig. Zowel de kelder als de garage vallen buiten de bescherming. Omschrijving. De villa heeft twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond liggend onder een overstekend zadeldak met houten windveren en pironbekroning. Goten op gestoken klossen. De voorgevel is symmetrisch van opzet en springt vooruit ten opzichte van de bouwmassa's links en rechts. In de zuidgevel op de begane grond een erker met op de verdieping een balkon gelijkend op een loggia en in de noordgevel een voordeur en dienstingang. Voor het opgaande werk zijn er verschillende soorten steen toegepast. Het grootste deel bestaat uit paarsrode fabrieksmatige baksteen met horizontale en verticale banden en onder het dak witte kalkzandsteen. Voor randen en lekdorpels zijn geel en groen geglazuurde baksteen of hardsteen toegepast. In het metselwerk boven vensters diverse overspanningen variërend van ijzeren lateien tot gemetselde segment- of rondbogen. De muuropeningen zijn voorzien van houten geprofileerde kozijnen met schuifvensters, in zijgevel en op verdieping met geometrische roedenverdeling. De twee rondvensters met vierpasmotief in het trappenhuis zijn van gietijzer. Diverse vensters bevatten gedeeltelijk gefigureerd glas of glas-in-lood onder andere in kleuren geel, oranje, groen en paars. In de rondvensters bovendien gezandstraald glas. Al het timmerwerk is voorzien van snijwerk. De paneelvoordeur met smeedijzeren rooster. Gietijzeren balkankers. Het interieur is grotendeels authentiek. Stucplafonds met Jugendstil ornamenten. In hal rozet met bloemschildering op blauw plafond en groene rand. Hal met deur in geëtst glas. Vensters op de begane grond met binnenluiken. Gang met terrazzovloer. Bewerkte trappaal en gietijzeren balusters. Waardering. De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de welvaart welke door de suikerindustrie in deze omgeving werd gebracht. Het geheel is architectuurhistorisch waardevol vanwege de stijl, de detaillering en het materiaalgebruik. Het gebouw is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516670
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Etten Leur

woonhuis

Lichttorenhoofd 2
Etten Leur
Inleiding. VILLA met kenmerken van de Neo-Renaissancestijl uit 1895, gebouwd door Ulbo Jetze Heerma van Voss, zoon van de suikerfabrikant S..

Grafmonument met kelder

Lange Brugstraat 30
Etten Leur
Inleiding. GRAFMONUMENT met kelder uit ca. 1873 gemaakt door beeldhouwer Josephus Adrianus van Genk ter nagedachtenis aan zijn oom de Etten..

Nederlands hervormde kerk

Lange Brugstraat 2
Etten Leur
Ned.Herv.Kerk. Als kapel ter ere van de H. Maagd en het H. Kruis gesticht in 1284, afhankelijk van de kerk van Etten. In 1584 verwoest en te..

Sint Petrus

Lange Brugstraat 30
Etten Leur
St.Petrus. Gewijd 1889, P.J. van Genk. Kruisbasiliek met twee torens in de voor Van Genk karakteristieke vroeg-gotische trant.

Woonhuis

Korte Brugstraat 10
Etten Leur
Inleiding WOONHUIS in ca. 1860 uit twee oudere huisjes ontstaan in opdracht van een uit Den Haag afkomstige admiraal die zich in Leur vesti..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Etten Leur