Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Etten Leur

Woonhuis

Lichttorenhoofd 2
4871CC Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van woonhuis

Inleiding. VILLA met kenmerken van de Neo-Renaissancestijl uit 1895, gebouwd door Ulbo Jetze Heerma van Voss, zoon van de suikerfabrikant S.C.J. Voss uit Zwartenbergen. Architect was de bekende Leurse kerkenbouwer Petrus Johannes Van Genk. Tussen de villa en het tegenovergelegen Sint-Antoniusgesticht ligt een naar de suikerfabrikant genoemd plantsoen. Het huis met voorgevel op het oosten ligt vrij op het perceel. Aan de noordkant van de villa een dubbele garage. Aan de westkant achter het huis een uitgebouwde veranda met erboven balkon. Op het erf een zwembad dat in open verbinding staat met een put in de bijkeuken. Het zwembad valt buiten de bescherming. Omschrijving. De villa op L-vormige plattegrond heeft twee bouwlagen liggend onder een met leien gedekt schilddak. In de dakschilden kapellen met helmdaken. De voorgevel heeft een risaliet met tuitgevel. In de oksel van de gevel en de risaliet ligt centraal in de voorgevel een hoogopgaande ingangspartij, met een achtzijdig torendak met ui en oculus. De tuitgevel, torendak met oculus en kapellen zijn bekroond door smeedwerk. De gevels hebben rondom een kroonlijst op gestoken klossen met fries, cordonlijst en basement. Het opgaande werk bestaat uit roodpaarse machinale baksteen gemetseld in kruisverband met toepassing van Franse kalksteen voor de aanzet- en sluitstenen rond de getoogde muuropeningen, de horizontale banden en muurafdekking van de tuitgevel. De schuifvensters op de begane grond hebben rolluiken. Dubbele voordeur met gietijzeren roosters. Interieur onder andere met rijk bewerkte stucplafonds, marmeren hal en gang. Aan de straat als erfscheiding een smeedijzeren hekwerk op gemetseld basement. Waardering. De villa met hekwerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de welvaart welke door de suikerindustrie in deze omgeving werd gebracht. Het geheel is architectuurhistorisch waardevol vanwege de stijl, de plaats in het werk van de architect en het materiaalgebruik. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven en van belang vanwege het bouwtype vrijstaande villa op vrije plattegrond, met de ingangspartij geaccentueerd door een torenvormige partij voorzien van markant dak. Dit is een zeldzaam gegeven, evenals de zijgevels die een relatief rijke behandeling hebben gekregen met als het ware een om de hoeken voortgezette detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516669
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Etten Leur

woonhuis

Lichttorenhoofd 12
Etten Leur
Inleiding. VILLA in Chaletstijl uit 1906 met kenmerken van de Jugendstil gebouwd voor kantoorbediende Albertus van Griethuijzen op de suike..

Grafmonument met kelder

Lange Brugstraat 30
Etten Leur
Inleiding. GRAFMONUMENT met kelder uit ca. 1873 gemaakt door beeldhouwer Josephus Adrianus van Genk ter nagedachtenis aan zijn oom de Etten..

Nederlands hervormde kerk

Lange Brugstraat 2
Etten Leur
Ned.Herv.Kerk. Als kapel ter ere van de H. Maagd en het H. Kruis gesticht in 1284, afhankelijk van de kerk van Etten. In 1584 verwoest en te..

Sint Petrus

Lange Brugstraat 30
Etten Leur
St.Petrus. Gewijd 1889, P.J. van Genk. Kruisbasiliek met twee torens in de voor Van Genk karakteristieke vroeg-gotische trant.

Woonhuis

Korte Brugstraat 10
Etten Leur
Inleiding WOONHUIS in ca. 1860 uit twee oudere huisjes ontstaan in opdracht van een uit Den Haag afkomstige admiraal die zich in Leur vesti..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Etten Leur