Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument met kelder in Etten Leur

Graf Begraafplaats

Lange Brugstraat 30
4871CP Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: 1873


Beschrijving van Grafmonument met kelder

Inleiding. GRAFMONUMENT met kelder uit ca. 1873 gemaakt door beeldhouwer Josephus Adrianus van Genk ter nagedachtenis aan zijn oom de Ettense arts Dr. Antonius van Genk (1797-1872) en zijn vrouw Adriana Kievits (1802-1859) Antonius van Genk was een bekende genees-, heel- en verloskundige in Leur. Het grafmonument bestaat uit een onder- en bovenbouw. Aan de voet van dit graf ligt het eenvoudige grafmonument van de zoon van de broer van bovengenoemde arts, de bekende Ettense kerkenbouwer architect Petrus Johannes van Genk (1844-1919). Dit graf behoort echter niet tot de bescherming. Omschrijving. De onderbouw van het grafmonument met grafkelder heeft een hardstenen deksel. Op de schuine voorkant van het deksel, in reliëf gebeeldhouwd, een lauwerkrans met palmtak doorstoken. De bovenbouw is een beeldhouwwerk bestaande uit een centraal staande stèle waarop onder andere de namen van de overledenen echtgenoten in bas-reliëf staan weergegeven. De stèle, die een ronde bovenkant heeft is bekroond door een kruis en behangen met rozen. Aan de voet ervan staat een doodskist met daarop de bij het beroep van een arts behorende attributen, zoals een staf met esculaap, een opengeslagen boek (wellicht een verhandeling van Hippocrates of Gallileï), vijzel (voor het bereiden van medicijnen), een haan (symbool van waakzaamheid) en twee lauwerkransen. Naast de stèle staan links een engel met opgeheven handen en wijzend naar de naam van de overledenen en rechts een beeldengroep voorstellende: een jonge vrouw met kind op schoot, achter haar staand een buigende jongeling en aan haar voeten een lamme grijsaard met krukken. Mogelijk symbolisch de patiëntenkring van Van Genk voorstellend. Deze groep treurt over het heengaan van hun arts. Het grafmonument is niet zichtbaar gesigneerd door de maker. Waardering. Het gaaf bewaarde grafmonument is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de typologische ontwikkeling van het grafmonument in de late 19de eeuw met een symboliek die op het beroep van de overledene betrekking heeft. Het is tevens van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de beeldhouwer Van Genk. Literatuur. J.H. van Mosselveld. Van Genk, een kunstclan uit de 19e eeuw, architecten-beeldhouwers-kunstschilders. Catalogus uitgegeven bij de Van Genk tentoonstelling 1977, Bergen op Zoom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516668
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument met kelder in Etten Leur

Sint Petrus

Lange Brugstraat 30
Etten Leur
St.Petrus. Gewijd 1889, P.J. van Genk. Kruisbasiliek met twee torens in de voor Van Genk karakteristieke vroeg-gotische trant.

Herenhuis met geelgepleisterde lijstgevel

Lange Brugstraat 33
Etten Leur
Herenhuis met geelgepleisterde lijstgevel; ingang met kroonlijst op gecanneleerde pilasters. Dwars zadeldak tussen topgevels met vlechtingen..

Huis met gepleisterde topgevel

Lange Brugstraat 31
Etten Leur
Huis met gepleisterde topgevel; ingang omlijst door vlakke pilasters en een kroonlijst, in het bovenlicht roeden in een patroon van segmente..

Nederlands hervormde kerk

Lange Brugstraat 2
Etten Leur
Ned.Herv.Kerk. Als kapel ter ere van de H. Maagd en het H. Kruis gesticht in 1284, afhankelijk van de kerk van Etten. In 1584 verwoest en te..

Woonhuis

Korte Brugstraat 10
Etten Leur
Inleiding WOONHUIS in ca. 1860 uit twee oudere huisjes ontstaan in opdracht van een uit Den Haag afkomstige admiraal die zich in Leur vesti..

Kaart & Routeplanner