Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbelwoonhuis uit tweede helft van de 19de eeuw in Etten Leur

Woonhuis

Haansberg 76
4874NL Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Dubbelwoonhuis uit tweede helft van de 19de eeuw

Inleiding. DUBBELWOONHUIS uit tweede helft van de 19de eeuw. Het linkse gedeelte is het oudste mogelijk nog uit het derde kwart van de 19de eeuw. De kern van het huis is echter veel ouder. Op het erf twee schuren, waarvan één 19de eeuws is en een langsdeel heeft en de ander uit ca. 1900 is. Omschrijving. Het dubbele woonhuis heeft een symmetrische voorgevel met eenvoudige kroonlijst en een cementen plint. Het zadeldak is gedekt door grijze Oudhollandse pannen liggend tussen tuitgevels. Beide voordeuren zijn geflankeerd door een zesruits schuifvenster. Het opgaande metselwerk bestaat gedeeltelijk uit IJsselsteen. De muuropeningen hebben hanenkammen in twee kleuren baksteen. In het metselwerk van de linker tuitgevel is een oudere vorm van het huis zichtbaar. Hieruit blijkt dat oorspronkelijk het huis veel kleiner was. Zowel in hoogte als in de diepte is het vergroot. De contouren van het vlechtwerk van de oude gevel zijn nog steeds goed zichtbaar. De langsdeelschuur heeft een rieten schilddak. De andere schuur heeft een zadeldak belegd met pannen. Twee leiperen tegen de zijgevel. Waardering. Het dubbele woonhuis met beide opstallen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als specimen van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en het wonen en is een gaaf voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis op het platteland. Het is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516666
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbelwoonhuis uit tweede helft van de 19de eeuw in Etten Leur

Door haar uitzonderlijke vorm zeer opmerkelijke boerderij

Slagveld 1
Etten Leur
Door haar uitzonderlijke vorm zeer opmerkelijke boerderij; grote dwarsdeel met dubbele deeldeur waarboven het rieten dak opgelicht is, in he..

Karschop onder zadeldak

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. Karschop onder zadeldak. Omschrijving. Karschop onder zadeldak gedeeltelijk gedekt met Oudhollandse pannen en golfplaten. Tege..

Bakhuis onder zadeldak

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. Bakhuis onder zadeldak. Omschrijving. Bakhuis onder zadeldak gedekt met Oudhollandse pannen met inwendig nog de oorspronkelijk..

Boerderij van het langgeveltype

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. BOERDERIJ van het langgeveltype uit 1887. Omschrijving. De boerderij heeft een zadeldak met wolfseind gedekt met grijze Oudhol..

Schuur met langsdeel onder schilddak

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. SCHUUR met langsdeel onder schilddak. Omschrijving. SCHUUR met langsdeel onder schilddak, gedeeltelijk gedekt met riet, Oudhol..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbelwoonhuis uit tweede helft van de 19de eeuw in Etten Leur