Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vlaamse schuur in Etten Leur

Gebouw

Hoge Donk 40
4879NB Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Vlaamse schuur

Inleiding. De VLAAMSE SCHUUR is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Deze stal bevindt zich parallel aan de langgevelboerderij, langs de Beatrixweg. Omschrijving. De Vlaamse Schuur heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit geteerde houten planken en deels uit handvorm baksteen. Op het schilddak ligt riet. Bij de korte gevel naar de zijde van de Hoge Donk is de inspringing in plattegrond en kap voor de hoge dubbele deuren waar de hooiwagen binnen kon rijden. Deze korte gevel is van baksteen en heeft twee halfronde ijzeren stalraampjes met vorktracering en behalve de inrijpoort nog een lage toegangsdeur. De lange houten zijgevel is voorzien van diverse raam- en deuropeningen die met geteerde houten planken worden afgesloten. De overige gevels zijn blind. De lage linkerzijgevel is van baksteen, de achtergevel weer van hout. Waardering. De Vlaamse Schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516663
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vlaamse schuur in Etten Leur

boerderij

Hoge Donk 40
Etten Leur
Inleiding. Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw en bevindt zich tegenover de boerderij bij de ingang van het e..

Langgevelboerderij werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw

Hoge Donk 40
Etten Leur
Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Verbouwingen vonden plaats rond 1900 en 1930 en t..

Lourdesgrot

Dorpsstraat 117
St. Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De LOURDESGROT werd gebouwd in 1925 en verving daarmee een in 1885 op een andere plaats gebouwde Lourdesgrot. Omschrijving. De..

Kerk St. Willebrord

Dorpsstraat 117
St. Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De R.K. ST. WILLEBRORDKERK werd in 1925-1926 gebouwd in opdracht van bouwpastoor P. Bastiaansen door architect J.H.H. van Groen..

Processiepark/grot St. Willebrord

Kerk St. Willebrord (bij)
Sint Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. Achter de St. Willebrordkerk ligt in de bocht van de Pastoor Bastiaansensingel het processiepark met daarin opgenomen een kerkh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vlaamse schuur in Etten Leur