Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw in Etten Leur

Boerderij

Hoge Donk 40
4879NB Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900-1930


Beschrijving van Langgevelboerderij werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw

Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Verbouwingen vonden plaats rond 1900 en 1930 en tenslotte rond 1980. De laatste verbouwing leverde een vereenvoudiging van de ramen en voordeur op en een andere nokafsluiting. Omschrijving. De langgevelboerderij heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit rode handvorm baksteen met rechte muurankers en heeft een zadeldak met wolfeind bij de stal. Op het dak ligt riet, sinds de laatste verbouwing afgesloten met vorstpannen. De plint is gepleisterd. De korte zijgevel is naar de weg gekeerd en bezit geheel rechts een klein openslaand raam. In de topgevel nog twee van deze vensters met kleine roedenverdeling. De eigenlijke voorgevel is naar de Beatrixweg gekeerd. Van links naar rechts is er een opvolging van drie rond- en korfboogstaldeuren. Het woongedeelte heeft twee schuifvensters met vernieuwde luiken, waartussen een paneeldeur met bovenlicht. Voor het woongedeelte ligt een stoepje van gotiserende veelkleurige cementtegels. De linkerzijgevel is blind. De achtergevel is voorzien van staldeuren en een schuifvenster bij het woongedeelte. Het interieur heeft in het stalgedeelte het oude gebint. De voordeur geeft direct toegang tot de woonkamer. In de kamer bevindt zich een bedstee, een deur naar een zijkamer, een luikje waarmee in de stal gekeken kon worden en schuifdeuren naar de achtergelegen keuken. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516662
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw in Etten Leur

boerderij

Hoge Donk 40
Etten Leur
Inleiding. Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw en bevindt zich tegenover de boerderij bij de ingang van het e..

Vlaamse schuur

Hoge Donk 40
Etten Leur
Inleiding. De VLAAMSE SCHUUR is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Deze stal bevindt zich parallel aan de langgevelboerder..

Lourdesgrot

Dorpsstraat 117
St. Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De LOURDESGROT werd gebouwd in 1925 en verving daarmee een in 1885 op een andere plaats gebouwde Lourdesgrot. Omschrijving. De..

Kerk St. Willebrord

Dorpsstraat 117
St. Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De R.K. ST. WILLEBRORDKERK werd in 1925-1926 gebouwd in opdracht van bouwpastoor P. Bastiaansen door architect J.H.H. van Groen..

Processiepark/grot St. Willebrord

Kerk St. Willebrord (bij)
Sint Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. Achter de St. Willebrordkerk ligt in de bocht van de Pastoor Bastiaansensingel het processiepark met daarin opgenomen een kerkh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw in Etten Leur