Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur met langsdeel onder schilddak in Etten Leur

Boerderij

Slagveld 8
4871ND Etten Leur
Noord Brabant


Beschrijving van Schuur met langsdeel onder schilddak

Inleiding. SCHUUR met langsdeel onder schilddak. Omschrijving. SCHUUR met langsdeel onder schilddak, gedeeltelijk gedekt met riet, Oudhollandse pannen en golfplaten. Opgaand werk gedeeltelijk uit baksteen en gepotdekselde houten wanden. Waardering. De schuur is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Midden-Brabant. De schuur is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516660
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het schilddak werd voor het eerst in de jaren 30 op grote schaal toegepast. Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een voorbeeld van een "noordboomdak". De noordboom of nok is de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Schuur met langsdeel onder schilddak in Etten Leur

Karschop onder zadeldak

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. Karschop onder zadeldak. Omschrijving. Karschop onder zadeldak gedeeltelijk gedekt met Oudhollandse pannen en golfplaten. Tege..

Bakhuis onder zadeldak

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. Bakhuis onder zadeldak. Omschrijving. Bakhuis onder zadeldak gedekt met Oudhollandse pannen met inwendig nog de oorspronkelijk..

Boerderij van het langgeveltype

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. BOERDERIJ van het langgeveltype uit 1887. Omschrijving. De boerderij heeft een zadeldak met wolfseind gedekt met grijze Oudhol..

Door haar uitzonderlijke vorm zeer opmerkelijke boerderij

Slagveld 1
Etten Leur
Door haar uitzonderlijke vorm zeer opmerkelijke boerderij; grote dwarsdeel met dubbele deeldeur waarboven het rieten dak opgelicht is, in he..

Nogal verbouwd pand

Sander 54
Etten Leur
Nogal verbouwd pand; achtertopgevel en zuidgevel vrij recent; rieten dak; het dak is naar beide kopgevels afgewolfd. Ramen met kleine roeden..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur met langsdeel onder schilddak in Etten Leur