Boerderij van het langgeveltype in Etten Leur

Slagveld 8
4871ND Etten Leur

Beschrijving van Boerderij van het langgeveltype

Inleiding. BOERDERIJ van het langgeveltype uit 1887. Omschrijving. De boerderij heeft een zadeldak met wolfseind gedekt met grijze Oudhollandse pannen met aan de oostkant een tuitgevel voorzien van vlechtwerk. Het asymmetrische woongedeelte bestaat aan de voor- of noordkant uit vier traveeën met links van de voordeur één en rechts twee zesruitsvensters met luiken. De lange voorgevel verspringt ter plaatse van het bedrijfsgedeelte. Zowel de toegangsdeuren naar deel en stal zijn gedeeltelijk dichtgezet. Beide zijn voorzien van een gemetselde boog. Het opgaande werk bestaat uit blonde gele handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met boven de muuropeningen een rode boog of hanenkam. In de zijgevel is het jaartal ingemetseld. Waardering. De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Midden-Brabant. De boerderij is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)