Meer dan 63.000 rijksmonumenten


boerderij in Etten Leur

Boerderij

Haansberg 114
4874NL Etten Leur
Noord Brabant


Beschrijving van boerderij

Inleiding. Woonstalhuis van een BOERDERIJ, gelegen in de directe omgeving van "De Bochten" in de West Polder parallel met de west- of voorgevel aan de Haansberg. Omschrijving. De boerderij een zogenaamde langgevelboerderij heeft een dwarsdeel. Ze heeft een zadeldak tussen tuitgevels. Het dak is gedekt met grijze muldenpannen. Het woongedeelte is zo goed als symmetrisch van opzet, vijf travee├źn breed. De voordeur wordt geflankeerd door twee vensters. Ook de zijgevel, met zijn twee vensters op de begane grond en op de verdieping een venster, is symmetrisch van opzet. Het bedrijfsgedeelte is ten opzichte van het woongedeelte klein. Het heeft aan de voorkant een lagere dakvoet dan het woongedeelte. Het opgaande werk bestaat uit paarsrode machinaal gevormde baksteen gemetseld in kruisverband met cementen plint. In het woongedeelte is de voorgevel en in het bedrijfsgedeelte de noordelijke kopgevel, voorzien van siermetselwerk. De muuropeningen zijn alle getoogd. In fries, segmentbogen, boogtrommels en horizontale banden accenten met gele verblendsteen. De voorgevel heeft een eenvoudige kroonlijst. De zesruits schuifvensters hebben houten luiken. Aan de noordelijke kopgevel een stenen uitgebouwde toilet onder lessenaarsdakje. Waardering. Het woonstalhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling en heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het woonstalhuis is belangrijk vanwege gaafheid van ex- en interieur. Als geheel is het van belang vanwege typologische ontwikkeling en zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516656
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van boerderij in Etten Leur

Schuur gelegen achter het woonstalhuis, met de nok loodrecht op de weg

Haansberg 114
Etten Leur
Inleiding. SCHUUR gelegen achter het woonstalhuis, met de nok loodrecht op de weg. Omschrijving. De schuur heeft een langsdeel. Schilddak..

Dubbelwoonhuis uit tweede helft van de 19de eeuw

Haansberg 76
Etten Leur
Inleiding. DUBBELWOONHUIS uit tweede helft van de 19de eeuw. Het linkse gedeelte is het oudste mogelijk nog uit het derde kwart van de 19d..

Door haar uitzonderlijke vorm zeer opmerkelijke boerderij

Slagveld 1
Etten Leur
Door haar uitzonderlijke vorm zeer opmerkelijke boerderij; grote dwarsdeel met dubbele deeldeur waarboven het rieten dak opgelicht is, in he..

Karschop onder zadeldak

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. Karschop onder zadeldak. Omschrijving. Karschop onder zadeldak gedeeltelijk gedekt met Oudhollandse pannen en golfplaten. Tege..

Bakhuis onder zadeldak

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. Bakhuis onder zadeldak. Omschrijving. Bakhuis onder zadeldak gedekt met Oudhollandse pannen met inwendig nog de oorspronkelijk..

Kaart & Routeplanner

Route naar boerderij in Etten Leur