Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Smalle Stroom: direkteurswoning in Boxtel

Woonhuis

van der Voortweg 1
5282RA Boxtel
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van De Smalle Stroom: direkteurswoning

Inleiding. De DIREKTEURSWONING aan de noordzijde is met de nokrichting van het dak loodrecht op de Van der Voortweg gelegen. Voor de woning een stoep, omheind met zes hardstenen stoeppalen waartussen een ijzeren sierhek. Rechts opzij een fabrieksstraat en links opzij een siertuin, afgezet met een haag en een ijzeren sierhek, grenzend aan het Smalwater; achterin de tuin een veranda. De voor Van Oerle-van Hoorn gebouwde woning dateert uit omstreeks 1860 (de kern kan ouder zijn) en behoort stilistisch tot het Eclecticisme. In 1974 is de woning inwendig gemoderniseerd. Omschrijving. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag met een zolderverdieping onder een, met grijze tuile-du-Nordpannen gedekt mansardedak. De gevels zijn bepleisterd en alle gevelopeningen hebben een geprofileerde stucomlijsting met bekronend kuifstuk, deels voorzien van hardstenen lekdorpels. Aan de straatzijde een nagenoeg symmetrische, drie traveeën brede lijstgevel met hoekpilasters. Architraaf en kroonlijst ter afscheiding van begane grond en zolderverdieping en aan de bovenzijde, in het midden onderbroken door een fronton met oculus. Dit fronton was voorheen bekroond met een zinken akroterie (nog aanwezig in het pand). De indeling is niet geheel symmetrisch: de entree ligt rechts van de as en ook het rechter benedenvenster is naar rechts opgeschoven. Entree met paneeldeur en glas-in-lood bovenlicht, aan weerszijden een T-venster en op de verdieping drie licht getoogde T-vensters. Rechtergevel met een viertal zesruits schuifvensters met omlijsting als voornoemd, architraaf en geprofileerde goot. Linkergevel idem met drie vensters en een deur die toegang verschaft tot de veranda met houten plafondbalken en ranke, gietijzeren gecanneleerde zuilen. In de achtergevel onder meer een vierruits schuifraam op de verdieping; aan de achtergevel sluit een van de fabrieksgebouwen aan. Van het interieur zijn vermeldenswaard: een tochtdeur met floraal geëtst glas waarin de letters 'H' (van Hoorn) en 'O' (van Oerle), gang met zwart-wit marmeren tegelvloer en deels marmeren lambrisering, stucplafonds, kelder met troggewelf en rode plavuizen, keuken met schouw en spekkastje. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de linnennijverheid en de opkomst van wasserijen. Verder heeft het object architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de geschiedenis van de architectuur en de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Verder heeft het object bijzondere betekenis wegens de markante functionele situering aan het Smalwater en de historisch-ruimtelijke relatie hiermee. Tot slot is het van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516637
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Smalle Stroom: direkteurswoning in Boxtel

Fabrieksgebouw

van der Voortweg 1
Boxtel
Inleiding. In het verlengde van en aansluitend aan het woonhuis ligt, eveneens met de nokrichting loodrecht op de Van der Voortweg, een lan..

Tweede fabrieksgebouw en aan zuidoostelijke gevel machinehuis

van der Voortweg 1
Boxtel
Inleiding. Zuidelijk van, en parallel aan het fabrieksgebouw een restant van een tweede FABRIEKSGEBOUW, met aan de zuidoostelijke gevel het..

De Smalle Stroom

Drossaard 5
Boxtel
Inleiding. Geheel zuidelijk op het terrein staat een FABRIEKSSCHOORSTEEN, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schoorsteen da..

Villa De Omval

Molenstraat 61
Boxtel
Inleiding. De in eclectische stijl gebouwde VILLA is gelegen achter de rooilijn van de Molenstraat en is omgeven door een tuin met daarin h..

Villa De Omval: schuur

Molenstraat 61
Boxtel
Inleiding. Evenwijdig aan de rechtergevel van de villa en loodrecht op de Molenstraat is rechts naast de oprit een SCHUUR gelegen. Omschri..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Smalle Stroom: direkteurswoning in Boxtel

Foto's (1)