Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa De Omval: schuur in Boxtel

Gebouw

Molenstraat 61
5281JN Boxtel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Villa De Omval: schuur

Inleiding. Evenwijdig aan de rechtergevel van de villa en loodrecht op de Molenstraat is rechts naast de oprit een SCHUUR gelegen. Omschrijving. Eenlaags gebouw op een langgerekte, rechthoekige plattegrond met een plat dak. Voor de voorgevel een stoepje met geometrisch tegelwerk. Onderlangs de gevels loopt een plint. De gevels worden afgesloten door een bakgoot op klossen. De muren zijn opgetrokken uit baksteen, gemetseld in kruisverband en worden verlevendigd door twee gestucte speklagen. In de voorgevel geven vier houten klampdeuren met natuurstenen dorpels en afgebiljoende kozijnen onder een segmentboog met geometrisch baksteenmotief in het boogveld toegang tot diverse vertrekken. Verder twee identieke afgebiljoende vensterkozijnen waarin stolpramen met onder- en bovenlichten met kleine roedenverdeling, eveneens onder segmentboog met geometrisch baksteenmotief in het boogveld. Venster in linker zijgevel kijkt uit op belendend perceel. Waardering. Het object is van algemeen belang omdat het ensemblewaarden bezit. De schuur vormt tesamen met de villa, de tuin en het sierhek een typerend ensemble, dat met de situering aan een van de uitvalswegen een karakteristiek deel uitmaakt van de historische bebouwing van Boxtel. Verder is het complex van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516634
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa De Omval: schuur in Boxtel

Villa De Omval

Molenstraat 61
Boxtel
Inleiding. De in eclectische stijl gebouwde VILLA is gelegen achter de rooilijn van de Molenstraat en is omgeven door een tuin met daarin h..

De Smalle Stroom

Drossaard 5
Boxtel
Inleiding. Geheel zuidelijk op het terrein staat een FABRIEKSSCHOORSTEEN, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schoorsteen da..

Fabrieksgebouw

van der Voortweg 1
Boxtel
Inleiding. In het verlengde van en aansluitend aan het woonhuis ligt, eveneens met de nokrichting loodrecht op de Van der Voortweg, een lan..

Tweede fabrieksgebouw en aan zuidoostelijke gevel machinehuis

van der Voortweg 1
Boxtel
Inleiding. Zuidelijk van, en parallel aan het fabrieksgebouw een restant van een tweede FABRIEKSGEBOUW, met aan de zuidoostelijke gevel het..

De Smalle Stroom: direkteurswoning

van der Voortweg 1
Boxtel
Inleiding. De DIREKTEURSWONING aan de noordzijde is met de nokrichting van het dak loodrecht op de Van der Voortweg gelegen. Voor de woning..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa De Omval: schuur in Boxtel

Foto's (1)