Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georiënteerd grafmonument in Liempde

Graf Begraafplaats

Dorpsstraat 36
5298CB Liempde (gemeente Boxtel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1869


Beschrijving van Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georiënteerd grafmonument

Inleiding. Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georiënteerd GRAFMONUMENT. Het oudste deel is vervaardigd in 1869 en diende als graf voor Victor van de Mortel; later ook voor J.H. Mahie en G.A. van Son. Bij een uitbreiding van het graf in 1906 is dit deel mogelijk op een verhoging komen te staan toen er een nieuwe grafruimte werd gebouwd direct onder en aan de westzijde van het bestaande graf. Stilistisch vertoont het invloeden van het Neo-Classicisme. De om drie zijden van het graf gelegde tegelvloer dateert uit later tijd en valt buiten de bescherming. Omschrijving. Het grafmonument beslaat een rechthoekige plattegrond. Het mogelijk oudere, deels uit hardsteen vervaardigde deel bevindt zich aan de oostzijde en is noord-zuid georiënteerd. Het bestaat uit een dunne voetplaat waarop een driedelig, samengesteld basement de sarcofaag ondersteunt. Alle zijden van de sarcofaag voorzien van in licht reliëf gebeitelde hardstenen plaquettes, bekroond met een driehoekig fronton met geprofileerd lijstwerk dat op de aanzetpunten en op de top voorzien is van krulwerk en palmetten. In de tympaanvelden aan drie zijden wapens, aan de oostzijde een palmtak met krans, symbolisch voor de overwinning, in de zin van gelukkige voleinding van het leven. Afdekking met een samengesteld zadeldak met centraal op de noklijn een kruis met bol. Het mogelijk jongere deel bestaat uit een rechthoekig gemetseld en gecementeerd volume hier onmiddellijk onder en een dito volume, haaks erop geplaatst, onder een hardstenen zadeldak met licht overstek en een hardstenen vorstkam, aan de westzijde bekroond met decoratief kruis. Op de dakschilden een zestal witmarmeren plaquettes met ingebeitelde teksten. In de westzijde een metalen toegangsdeur met decoratief beslagwerk. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur en van een sociale ontwikkeling. Daarnaast is het object van belang als bijzondere uitdrukking van een graftype. Het object heeft ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble, bestaande uit de begraafplaats met monumentaal toegangshek, de kerk, het belendende St. Albertusklooster en de nabijgelegen pastorie (rijksmonument). Het object is van belang wegens de gaafheid en de relatieve zeldzaamheid van de verschijningsvorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516631
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georiënteerd grafmonument in Liempde

Toegangshek

Dorpsstraat 36
Liempde (Gemeente Boxtel)
Inleiding. Aan het einde van een aan de zuidzijde van de kerk gelegen oprijlaantje ligt het TOEGANGSHEK van de begraafplaats. Het kerkhof i..

Graftombe van A.C.J. van Boeckel van Rumpt en G.M.J. Hubar

Dorpsstraat 36
Liempde (Gemeente Boxtel)
Inleiding. Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georinteerde GRAFTOMBE van A.C.J. van Boeckel van Rumpt, heer van he..

Parochiekerk

Dorpsstraat 36
Liempde (Gemeente Boxtel)
Inleiding De PAROCHIEKERK Heilige Johannes Onthoofding ligt met de westtoren aan de Dorpsstraat. Aan die zijde ter afscheiding van de straa..

Sober bakstenen pand met verdieping en schilddak

Vendelstraat 2
Liempde (Gemeente Boxtel)
Sober bakstenen pand met verdieping en schilddak. ca.1860. Tuinhek.

Woongedeelte van een langgevelboerderij, waarvan het stalgedeelte gesloopt is

Dorpsstraat 41
Liempde (Gemeente Boxtel)
Woongedeelte van een vroeg 19e eeuwse langgevelboerderij, waarvan het stalgedeelte gesloopt is. Met pannen gedekt wolfdak. Vensters met twin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)