Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van de familie Van Buul in Boxtel

Graf Begraafplaats

Baroniestraat 24
5281JD Boxtel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1944-1947


Beschrijving van Grafmonument van de familie Van Buul

Inleiding. Op de begraafplaats staat tegen de muur van het noordtransept van de kerk een GRAFMONUMENT van de familie Van Buul, in 1944 gebeeldhouwd, mogelijk door de uit Utrecht afkomstige Jo Uiterwaal. Het beeldhouwwerk vertoont elementen van de op de archaïsche en soms barokke vormentaal teruggrijpende kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorlog. Delen van het gezicht en de linkerhand zijn enigermate verweerd. Omschrijving. Het uit tuf- en zandsteen opgetrokken grafmonument bestaat uit een gebeeldhouwde sokkel met daarboven een tufstenen sculptuur van de verrezen Christus. De sokkel met trapvormig basement beslaat een rechthoekig grondplan en bezit twee overhoekse engelenfiguren met attributen van de Dood die de kortstondigheid van het leven en het gestadig naderen van het stervensuur symboliseren: de linker engel met zandloper en de rechter engel met palmtak. De engelen omsluiten een spitsboognis waarin op een zandstenen plaat een gedenktekst voor de familie van Buul staat weergegeven. Op een geprofileerde, uitkragende afdekplaat beeld van een op de wolken staande verrezen Christus met banier in de hand. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur en van een sociale ontwikkeling. Verder als bijzonder voorbeeld en uitwerking van een graftype op grond van de gecombineerde voorstelling. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het representatieve karakter voor de rooms-katholieke kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorlog en de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Het op de begraafplaats gelegen object heeft tesamen met de kerk, pastorie, overige (graf-)sculpturen en het St. Ursulaklooster ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Baroniestraat. Dit ensemble vormt een belangwekkend onderdeel van de Boxtelse stationswijk, die rond 1900 uitgroeide tot een afzonderlijke parochie. Het object is van belang wegens de zeldzaamheid van de gecombineerde, grotendeels in tufsteen uitgevoerde voorstelling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516625
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van de familie Van Buul in Boxtel

Pastorie

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Op het terrein dat wordt afgegrensd door de Baroniestraat in het zuiden, het Smalwater in het noorden, de kerk in het westen en ..

Grafmonument van de familie Van Susante

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Op de begraafplaats staat tegen de muur van het noordtransept van de kerk een GRAFMONUMENT van de familie Van Susante. Deze fami..

Grafmonument van de familie Verhoeven

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Op de begraafplaats staat in het verlengde van het noordtransept van de kerk een tweetal GRAFMONUMENTEN van de familie Verhoeven..

Sculptuur, vertoont elementen van de op de archasche en soms barokke vormentaal teruggrijpende kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorl ..

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Gedeeltelijk ingemetseld in de zuidelijke transeptarm van de kerk aan de Baroniestraat staat een SCULPTUUR, in 1947 gebeeldhouwd..

Heilig Hart van Jezus

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. De kruisbasilicale PAROCHIEKERK Heilig Hart van Jezus ligt met de lange zijde aan de Baroniestraat. Aan die zijde ter afscheidin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van de familie Van Buul in Boxtel