Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eikenboomgaard in Oss

Graf Begraafplaats

Eikenboomgaardplein 27
5340AA Oss
Noord Brabant

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Eikenboomgaard

Inleiding Uit 1887 daterend GRAFMONUMENT in eclectische stijl van J.W. (Joannes) Jurgens, 1807-1887 en zijn vrouw M.B. (Maria) Feijen, 1822-1889. Het grafmonument is uitgevoerd door kunstatelier Sint Antonius te Wijchen (architect P. Stornebrink). Joannes Jurgens was firmant en samen met zijn broer Antoon de oprichter van de Firma gebroeders Jurgens. Omschrijving Het circa 2,5 meter hoge grafmonument heeft een vierkante grondslag en bevindt zich op het onder I beschermde kavel. De tombe staat op een verhoging met natuurstenen plavuizen en wordt omgeven door hardstenen paaltjes die met een smeedijzeren schakelketting verbonden zijn. Tombe met hardstenen sokkel, met krulwerk in reliƫf versierde opbouw en gebogen afdekplaat met kruis. Op de hoeken van de opbouw bevinden zich vier sterk verweerde leeuwen van kalksteen. Achter de tombe bevindt zich een wand van natuursteen waarvan alleen het middengedeelte uit twee bouwlagen bestaat. Middengedeelte met tekstplaquettes waarop bijzonderheden van de overledenen; boven van Joannes, onder van Maria. Het bovengedeelte wordt bekroond met een opengewerkt fronton van kruis en tekstbanderol. Fries met florale motieven. Voluten uitgevoerd als bladwerk. Aan de linkerzijde van de tombe is op een sokkel tegen de wand een staand Mariabeeld geplaatst. De Johannes die zich oorspronkelijk aan de rechterzijde bevond is verdwenen. Risalerende hoekpenanten met kruisen en kransen. Op de hoeken zijn obelisken geplaatst, geornamenteerd met; links een mercuriusstaf verbeeldende de handel en rechts een bijenkorf verbeeldende de nijverheid. Waardering Het grafmonument van Joannes Jurgens en Maria Feijen is van algemeen cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het grafmonument van Joannes Jurgens en Maria Feijen is van architectuurhistorisch/kunsthistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het graf van Joannes Jurgens en Maria Feijen vormt een essentieel onderdeel van het complex Eikenboomgaard en heeft als zodanig ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516617
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eikenboomgaard in Oss

Eikenboomgaard

Eikenboomgaardplein 27
Oss
Inleiding Uit 1880 daterend GRAFMONUMENT in neo-classicistische stijl van A. (Antoon) Jurgens, 1805-1880, stichter van de V.O.F. Antoon Jur..

Eikenboomgaard

Eikenboomgaardplein 27
Oss
Inleiding Uit 1888 daterend GRAFMONUMENT in neo-gotische stijl van H.L. (Henri) Jurgens, 1840-1888, en zijn vrouw T. (Theodora) van Waarden..

Eikenboomgaard

Eikenboomgaardplein 27
Oss
Inleiding Uit 1903 daterend GRAFMONUMENT van J.A. (Jan) Jurgens, 1835-1913 en zijn vrouw J. (Sientje) Jansen, 1850-1903. Jan was de oudste ..

Eikenboomgaard

Eikenboomgaardplein 27
Oss
Inleiding Bij de aanleg van het kerkhof in 1872 werd aan het eind van het centraal gelegen pad de CALVARIEBERG met beeldengroep in neo-goti..

Eikenboomgaard

Eikenboomgaardplein 27
Oss
Inleiding Ongeveer 50 meter na de ingang bevindt zich aan de linker zijde van het centrale pad dat naar de calvarieberg leidt de sectie eer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eikenboomgaard in Oss

Foto's (3)