Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Haren

Overig

Lietingstraat 2
5368AC Haren (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding Op de zuid-westelijke hoek van het Kerkplein te Haren staat een uit 1929 daterend vrijstaand HEILIG HARTBEELD, blijkens een inscriptie uitgevoerd door Van Bokhoven en Jonkers, 's-Hertogenbosch. Omschrijving Het kalkstenen Christusbeeld is gesteld op een dito sokkel, waarvan de vierkante plint via gestileerde klauwstukken overgaat in een achthoekige opbouw. Op de dekplaat staat de gebeitelde tekst: "Ik ben koning", op de sokkel de inscriptie: "Laat toekomen mijn rijk" en op de westelijke klauwstukken de tekens voor Alfa en Omega. Op de noordelijke zijde van het voetstuk van het beeld de inscriptie: "Van Bokhoven en Jonkers". Waardering Het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang het heeft cultuurhistorische waarde daar het getuigt van een geestelijke ontwikkeling. Daarnaast heeft het vanwege de plaats in het werk van respectievelijk de architect en beeldhouwatelier architectuurhistorische waarde. Het is gaaf bewaard gebleven en het sluit aan bij de ter plekke reeds eerder beschermde kerkelijke bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516614
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Haren, l'église.JPG
Kunstenaar Atelier Van Bokhoven en Jonkers
Jaar 1929
Materiaal Zandsteen
Locatie Kerkplein/Lietingstraat, Haren
Monumentnummer 516614
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Haren, provincie Noord-Brabant.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld werd gemaakt in het Bossche atelier van Michiel van Bokhoven en Henri Jonkers. Het was een geschenk ter gelegenheid van het zilveren pastoraat van pastoor A.A. Kamp. Het beeld werd op zondag 17 maart 1929 door de jubilaris onthuld[1] en staat in de nabijheid van de Sint-Lambertuskerk.

Beschrijving

Het beeld is een kalkstenen Christusfiguur, gekleed in een lang gewaad en omhangen met een mantel. Hij heft zijn rechterhand zegenend op, terwijl zijn linkerhand naar een vlammend Heilig Hart op zijn borst wijst. In beide handen zijn de stigmata zichtbaar.

Op de dekplaat is de tekst "Ik ben koning" aangebracht, op de sokkel de tekst "Laat toekomen mijn rijk". Op de westelijke klauwstukken zijn de Griekse letters alpha en omega geplaatst.

Waardering

Het beeldhouwwerk werd in 2001 als rijksmonument opgenomen in het monumentenregister, onder meer vanwege de "cultuurhistorische waarde daar het getuigt van een geestelijke ontwikkeling. Daarnaast heeft het vanwege de plaats in het werk van respectievelijk de architect en beeldhouwatelier architectuurhistorische waarde."[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Haren

Lambertus

Kerkplein 7
Haren (Gemeente Oss)
St Lambertus, 1867-1868, H.J. van Tulder. Driebeukige neogotische basiliek met westtoren. Eerste kerk van Van Tulder met stenen kruisribgewe..

Baarhuis met calvarieberg

Kerkplein 7
Haren (Gemeente Oss)
Inleiding Op het kerkhof van de R.K. Sint Lambertuskerk (rijksmonument) aan het Kerkplein 7 te Haren staat aan de westelijke zijde een klei..

R.K. Pastorie

Kerkplein 2
Haren (Gemeente Oss)
Inleiding Ten westen van de R.K. kerk van Haren staat aan de zuidelijke zijde van het Kerkplein op nummer 2 de blokvormige voormalige R.K. ..

Klooster Bethlehem van de Zusters Franciscanessen Penitenten

Kerkplein 4
Haren (Gemeente Oss)
Klooster Bethlehem van de Zusters Franciscanessen Penitenten. Kapel uit 1520, van drie traveeën met driezijdige sluiting. Kerkinventaris: n..

Terrein waarin een nederzetting

-
Berghem (Gemeente Oss)
Terrein waarin een nederzetting. Datering: Romeinse tijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Haren

Foto's (1)