Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Pastorie in Haren

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 2
5368AM Haren (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1877
Architect: H.J. van Tulder


Beschrijving van R.K. Pastorie

Inleiding Ten westen van de R.K. kerk van Haren staat aan de zuidelijke zijde van het Kerkplein op nummer 2 de blokvormige voormalige R.K. PASTORIE uit 1877, waarschijnlijk een ontwerp van H.J. van Tulder. Tegen de achtergevel van de pastorie staat een tot de oorspronkelijke bouw behorend koetshuis. Omschrijving De tweelaags pastorie heeft een rechthoekige plattegrond en een schilddak met verbeterde Hollandse pannen, waarop een smeedijzeren dakruiter met windvaantje. Een klok ontbreekt. De bakstenen gevels zijn voorzien van een hardstenen plint. De voorgevel heeft hoeklisenen en een centraal in de drie vensterassen geplaatste middenrisaliet, waarin zich in een portiek een vleugelpaneeldeur bevindt met geometrisch ingedeeld bovenlicht, gietijzeren roosters en twee gietijzeren buitenlantaarns. In de topgevel is een ijzeren rondlicht. De flankerende zesruits schuifvensters zijn op de begane grond voorzien van luiken. Ook de zijgevels zijn voorzien van zesruiters. In de zuidelijke zijgevel bevindt zich daarnaast een deur met bovenlicht. Tegen de gesloten oostelijke achtergevel is een eenlaags koetshuis met een rechthoekige plattegrond geplaatst, voorzien van een met verbeterde Hollandse pannen belegd schilddak. In de noordelijke gevel is een getoogde opgeklampte inrijpoort. Tegen de zuidelijke gevel van de pastorie groeit een druif. In de tuin verder een tweetal kastanjes van max. 1.75 meter omtrek. Waardering De voormalige R.K. pastorie is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde daar het getuigt van een geestelijke ontwikkeling. Het is gaaf bewaard gebeleven en sluit aan bij de ter plekke reeds eerder beschermde kerkelijke bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516613
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Pastorie in Haren

Lambertus

Kerkplein 7
Haren (Gemeente Oss)
St Lambertus, 1867-1868, H.J. van Tulder. Driebeukige neogotische basiliek met westtoren. Eerste kerk van Van Tulder met stenen kruisribgewe..

Baarhuis met calvarieberg

Kerkplein 7
Haren (Gemeente Oss)
Inleiding Op het kerkhof van de R.K. Sint Lambertuskerk (rijksmonument) aan het Kerkplein 7 te Haren staat aan de westelijke zijde een klei..

Klooster Bethlehem van de Zusters Franciscanessen Penitenten

Kerkplein 4
Haren (Gemeente Oss)
Klooster Bethlehem van de Zusters Franciscanessen Penitenten. Kapel uit 1520, van drie travee├źn met driezijdige sluiting. Kerkinventaris: n..

Heilig Hartbeeld

Lietingstraat 2
Haren (Gemeente Oss)
Inleiding Op de zuid-westelijke hoek van het Kerkplein te Haren staat een uit 1929 daterend vrijstaand HEILIG HARTBEELD, blijkens een insc..

Terrein waarin een nederzetting

-
Berghem (Gemeente Oss)
Terrein waarin een nederzetting. Datering: Romeinse tijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Pastorie in Haren

Foto's (1)