Meer dan 63.000 rijksmonumenten


T-boerderij in Macharen

Boerderij

Hoefstraat 26
5367AP Macharen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van T-boerderij

Inleiding De T-BOERDERIJ is gesitueerd aan de oostelijke zijde van de kom van Macharen en dateert blijkens een gevelsteen uit 1897. Het zeer gave, traditioneel opgezette gebouw bestaat uit een woon- en een bedrijfsgedeelte. Omschrijving De boerderij heeft een T-vormige plattegrond met een dwars op het bedrijfsgedeelte gesitueerd woonhuis. Op het woonhuis ligt een rieten schilddak, met aansluitend op het bedrijfsgedeelte een rieten zadeldak met wolfeind. De handvorm bakstenen gevels met muizetandlijsten zijn voorzien van een gecementeerde plint. De voorgevel van het anderhalflaags woonhuis heeft vier vensterassen. Rechts van het midden is een vleugelpaneeldeur met bovenlicht, trekbel en hardstenen trap aangebracht. De vensters op de begane grond zijn alle licht getoogde T-schuifvensters met paneelluiken, de vier vensters op de etage bestaan uit eenvoudige rechthoekige lichten, alle met hardstenen dorpels. Naast de voordeur is een wit-marmeren gevelsteen met de inscriptie: "A. Strik / 1897". Het oostelijke deel van het pand is onderkelderd. In de oostelijke zijgevel een vier- en een zesruits schuifvenster, in de westelijke een drietal T-vensters. Op de nok van het dak staan twee schoorstenen met zinken kappen. De achterliggende bedrijfsaanbouw heeft in de westelijke gevel een opgeklampte inrijpoort, waarboven een laadluik naar de taszolder. Ter plaatse is het rieten dak opgewipt. In de westelijke gevel is verder een viertal naoorlogse stalvensters aangebracht. De gesloten achtergevel heeft ijzeren steekankers, een opgeklampte deur en een ijzeren stalvenster. In het interieur zijn alle ruimten in oorspronkelijke staat gebleven en zijn onder meer van belang de geut met hardstenen spoelbak en de stal met lemen vloeren. Ten westen van de boerderij staat een noot. Aan de oostzijde is een met Spaanse aak omhaagde wei met enkele fruitbomen. Tegen de zuidelijke gevel van het karschopje is een druif geleid. Waardering De gave, traditioneel opgezette boerderij is van algemeen belang en maakt deel uit van een cultuurhistorisch waardevol complex dat getuigt van een geografische en landschappelijke ontwikkeling in het rivierengebied, in het bijzonder de ontwikkeling van de terpboerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516610
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van T-boerderij in Macharen

Eenvoudig vrijstaand karschopje

Hoefstraat 26
Macharen (Gemeente Oss)
Inleiding Ten zuiden van de boerderij staat een eenvoudig vrijstaand KARSCHOPJE,gebouwd omstreeks 1900. Omschrijving Het eenlaags gebouw..

Varkensstal

Hoefstraat 26
Macharen (Gemeente Oss)
Inleiding De parallel aan het bedrijfsgedeelte ten oosten van de boerderij opgetrokken VARKENSSTAL dateert van omstreeks 1900. Omschrijvi..

R.K. Pastorie

Kerkstraat 2
Macharen (Gemeente Oss)
Inleiding Ten oosten van de R.K. kerk van St. Petrus Banden te Macharen staat aan de andere zijde van de Kerkstraat de voormalige R.K. past..

St. Petrus'Banden

Dorpstraat 1
Macharen (Gemeente Oss)
St Petrus'Banden, 1862-1867, H.J. van Tulder. Neogotische basiliek, met gestucadoord houten gewelven, gebouwd bij de laat-gotische toren der..

Toren van de R.K. Kerk van St Petrus'Banden

Dorpstraat 1
Macharen (Gemeente Oss)
Toren van de R.K. Kerk van St Petrus'Banden. Vlakopgaande toren uit het begin van de 15e eeuw, in 1862 verhoogd, van de drie oude, door wate..

Kaart & Routeplanner

Route naar T-boerderij in Macharen

Foto's (2)