Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis/boerderij in Berghem

Boerderij

Burgemeester van Erpstraat 51
5351AS Berghem (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925
Architect: E.L. Jansen


Beschrijving van Woonhuis/boerderij

Inleiding In 1925 werd aan de noordzijde van de Burgemeester van Erpstraat, grenzend aan de weidegronden, dit van een rijke baksteenornamentiek voorziene WOONHUIS/BOERDERIJ van het kortgeveltype opgetrokken in traditionalistische en expressionistische vormen. De architect is E.L. Jansen uit Ravenstein die ook het gemeentehuis aan de Burgemeester van Erpstraat 2 bouwde. De opdrachtgever was de heer A.W.J. van Erp van Breugel. Het pand heeft zijn oorspronkelijke functie behouden. Omschrijving Geheel vrijstaande onderkelderde kortgevelboerderij op rechthoekige grondslag met gevels van machinale baksteen en twee bouwlagen onder een met pannen gedekte mansardekap. De nokrichting van het pand staat loodrecht op de straat. Aan de straatzijde bevindt zich over de breedte van het pand een ondiepe tuin met beplanting. Het pand heeft een zeer rijke baksteenornamentiek, met name in de gevels van het woongedeelte. Centraal gelegen rondboogingang met rechthoekig lijstwerk met bakstenen pilasters daaromheen. Fraaie originele houten paneeldeur met uitvoerige ornamentiek. Recht gesloten vensters met een roedenverdeling in het bovenlicht. Links van de ingang bevindt zich een vijfhoekige erker met balkon en opengewerkte bakstenen borstwering. Overige baksteenornamentiek onder andere in hoekpenanten, lisenen, lijstwerk, tandlijsten, ontlastingsbogen en schoorstenen. Centraal geplaatst jaartalschild (1925) van baksteen. De houten goot van het woongedeelte rust op klosjes. Het bedrijfsgedeelte is aanmerkelijk soberder geornamenteerd dan het woongedeelte. Ook de goot ontbreekt hier. In de zijgevel van het achterste gedeelte zijn twee de dakrand doorsnijdende dakkapellen met hooiluiken aangebracht. Helemaal achteraan bevindt zich een recht gesloten, grote houten inrijpoort. Intern is het woongedeelte van het pand op de begane grond in twee├źn gedeeld. Links bevinden zich achtereenvolgens de huiskamer, de keuken, het washuis. Rechts de salon, een suite en een stookplaats. Hierachter bevindt zich het stalgedeelte met veestallen, een paardenstal en een aardappelkelder. Boven het woongedeelte bevinden zich verder de slaapkamers van de hoofdbewoners en de meidenslaapkamer. Boven het stalgedeelte bevindt zich een hooizolder. Waardering Het woonhuis/boerderij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van sociaal-economische ontwikkelingen. Het woonhuis/boerderij heeft architectuurhistorisch belang wegens de zeer rijke baksteenornamentiek. De documentaire c.q. bouwhistorische toestand is van belang voor de geschiedenis van de landbouw. Het woonhuis/boerderij is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516595
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis/boerderij in Berghem

Zorgwijk

Burgemeester van Erpstraat 46
Berghem (Gemeente Oss)
Klassicistisch herenhuis "Zorgwijk" uit 1825.

Woonhuis met koetshuis

Burgemeester van Erpstraat 60
Berghem (Gemeente Oss)
Inleiding Aan de zuidzijde van de Burgemeester van Erpstraat werd omstreeks 1870 dit in oorsprong wellicht zeventiende-eeuwse WOONHUIS met ..

Gemeentehuis

Burgemeester van Erpstraat 2
Berghem (Gemeente Oss)
Inleiding Op de hoek van de Julianastraat en de Burgemeester van Erpstraat werd in opdracht van het gemeentebestuur in 1930 het voormalige ..

Bakstenen boerderij met rieten dak

Pastoor van Teteringstraat 2
Berghem (Gemeente Oss)
Bakstenen, 18e-eeuwse boerderij met rieten dak, op de hoek van de Pastoor Van Teteringstraat en de St. Willibrordusstraat. Om de boerderij l..

St.Willibrordus

St. Willibrordusstraat 40
Berghem (Gemeente Oss)
St.Willibrordus. 1900-1903 door W.van Aalst. Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant, opgetrokken bij de toren der laat-gotische paro..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)