Verdeel- en schakelkast van de Provinciale Noordbrabantse Electriciteits Maatschappij in Megen

Nijverheid Industrie

Dr. Baptiststraat 41
5366BA Megen (gemeente Oss)

Bouwjaar: ca. 1935 1935 ca. 1935

Beschrijving van Verdeel- en schakelkast van de Provinciale Noordbrabantse Electriciteits Maatschappij

Inleiding Tegen de zijgevel van Dr. Baptiststraat 41 bevindt zich een VERDEEL- of SCHAKELKAST van de Provinciale Noordbrabantse Electriciteits Maatschappij, waarvan het ontwerp stamt uit omstreeks 1935. Omschrijving De groengeschilderde gietijzeren schakelkast is opgehangen aan twee staande, in de grond verankerde I-normaalprofielbalken. Aan de voorzijde een klep met slot, twee bronzen draaiknoppen en de in laagreliƫf in het gietijzer aangebrachte letter K, gevat in de letter O (Odink-Koenerink, Haaksbergen, fabrikant van de kast). Onder de kast vier invoer- of mantelbuizen. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling: het getuigt van de vroege electrificatie van het Noordbrabantse platteland in de eerste helft van deze eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het van rijkswege beschermde stadsgezicht. Het is gaaf bewaard gebleven en is langzamerhand uiterst zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)