Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Pastorie in Macharen

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 2
5367AG Macharen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1833


Beschrijving van R.K. Pastorie

Inleiding Ten oosten van de R.K. kerk van St. Petrus Banden te Macharen staat aan de andere zijde van de Kerkstraat de voormalige R.K. pastorie uit 1833, een eenvoudig uitgevoerd blokvormig gebouw met aangebouwd koetshuis uit de late negentiende eeuw. Het huis is in de tweede helft van de negentiende eeuw verbouwd. Omschrijving De eenlaags pastorie heeft een rechthoekige plattegrond en een afgewolfd zadeldak voorzien van eternietleien in Maasdekking. De voorgevel is op het noorden gericht. Deze handvorm bakstenen gevel heeft een gecementeerde plint en telt vijf vensterassen. Boven de centrale omlijste ingangspartij met paneeldeur en smeedijzeren bovenlicht is een houten dakkapel aangebracht. In het plaveisel voor de deur staat een smeedijzeren schoenschraper. Links en rechts van de deur zijn zesruits schuifvensters aangebracht. De zijgevels zijn ingezwenkt en hebben houten geprofileerde lijsten. Op de begane grond zijn twee zesruiters aangebracht, op de verdieping twee vierruiters. In de westelijke zijgevel zit nog de oude elektriciteitsnetaansluiting met porceleinen knoppen. Direct ten zuidwesten van de pastorie staat een eenlaags koetshuis op langgerekte rechthoekige plattegrond. Dit handvorm bakstenen gebouw heeft een aan de zuidelijke zijde afgewolfd zadeldak met oud-Hollandse pannen en een in- en uitgezwenkte tuitgevel aan de noordelijke zijde. In de noordelijke gevel zijn twee zesruits schuifvensters met smeedijzeren diefijzers, waarboven een tweetal lichten die de taszolder belichten. Het muurwerk heeft rechte steekankers en een hoge gecementeerde plint. In de westelijke gevel is een drietal stalvensters met ijzeren roedenverdeling en een opgeklampte inrijpoort aangebracht. Van de oude hekwerken resteren tussen de westelijke gevel van het woonhuis en de Kerkstraat enkele meters van een smeedijzeren pijlpuntenhekwerk met een poortje, opgehangen aan bakstenen pijlers. Waardering De voormalige pastorie is gaaf bewaard gebleven en is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516591
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Pastorie in Macharen

St. Petrus'Banden

Dorpstraat 1
Macharen (Gemeente Oss)
St Petrus'Banden, 1862-1867, H.J. van Tulder. Neogotische basiliek, met gestucadoord houten gewelven, gebouwd bij de laat-gotische toren der..

Toren van de R.K. Kerk van St Petrus'Banden

Dorpstraat 1
Macharen (Gemeente Oss)
Toren van de R.K. Kerk van St Petrus'Banden. Vlakopgaande toren uit het begin van de 15e eeuw, in 1862 verhoogd, van de drie oude, door wate..

Eenvoudig vrijstaand karschopje

Hoefstraat 26
Macharen (Gemeente Oss)
Inleiding Ten zuiden van de boerderij staat een eenvoudig vrijstaand KARSCHOPJE,gebouwd omstreeks 1900. Omschrijving Het eenlaags gebouw..

T-boerderij

Hoefstraat 26
Macharen (Gemeente Oss)
Inleiding De T-BOERDERIJ is gesitueerd aan de oostelijke zijde van de kom van Macharen en dateert blijkens een gevelsteen uit 1897. Het zee..

Varkensstal

Hoefstraat 26
Macharen (Gemeente Oss)
Inleiding De parallel aan het bedrijfsgedeelte ten oosten van de boerderij opgetrokken VARKENSSTAL dateert van omstreeks 1900. Omschrijvi..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Pastorie in Macharen

Foto's (1)