Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Megen

Woonhuis

Dr. Baptiststraat 24
5366BB Megen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding Dit halfvrijstaande, sober vormgegeven DUBBEL-WOONHUIS dateert uit omstreeks 1870 en heeft waarschijnlijk een oudere kern. Het is door een smalle drupsteeg van nummer 28 gescheiden. Rond 1915 zijn wijzigingen in de noordelijke zijgevel aangebracht. De voorgevel van nummer 26 is voorzien van steekankers. Het is gelegen aan één van de twee voormalige hoofdstraten in de oude kom van Megen, binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht. Omschrijving Het eenlaags pand onder lijstgevel heeft een L-vormige plattegrond, doordat achter nummer 26 een oorspronkelijke achteraanbouw ligt. Op het samengestelde schilddak liggen oud-Hollandse pannen. De handvorm bakstenen voorgevel, voorzien van een gecementeerde plint, een gestuct fries en een geprofileerde gootlijst, telt per huis drie vensterassen. De voordeur, een paneeldeur met bovenlicht, is bij beide huizen in de meest zuidelijke as geplaatst. Elk huis heeft twee zesruits schuifvensters, voorzien van hardstenen dorpels. Het bovenlicht van de deuren is in beide gevallen gesierd met een levensboom. Die van nummer 24 is origineel. De deur is daar tevens voorzien van een gietijzeren rooster. De noordelijke zijgevel is eveneens opgetrokken uit handvorm baksteen, heeft sporen van verbouwingen en is voorzien van een vier- en zesruits schuifvenster en, aan de straatzijde, een halfvenster. Voor het pand ligt een bakstenen stoep, op de hoeken voorzien van smeedijzeren krulhekken. Waardering De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als voorbeelden van de sociaal-historische geschiedenis en als voorbeelden van de typologische ontwikkeling van het uiterst eenvoudige stadswoonhuis voor arbeiders of kleine middenstand. Ze hebben architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven representanten van het kleine stadswoonhuis. Ze zijn uitwendig gaaf bewaard gebleven, karakteristiek voor de kom van Megen en gelegen binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516588
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Megen

Huis onder breed zadeldak, aan de voor- en achtergevel afgewolfd

Dr. Baptiststraat 22
Megen (Gemeente Oss)
Huis onder breed zadeldak, aan de voor- en achtergevel afgewolfd. 18e-19e eeuw.

Woonhuis

Dr. Baptiststraat 21
Megen (Gemeente Oss)
Inleiding Het vrijstaande eclectische WOONHUIS, gelegen aan één van de twee voormalige hoofdstraten in de oude kom van Megen, heeft een e..

Huis onder zadeldak en met topgevel aan voor- en achterzijde, eindigende in trappen

Dr. Baptiststraat 23
Megen (Gemeente Oss)
Huis onder zadeldak en met topgevel aan voor- en achterzijde, eindigende in trappen. Zesdelige schuiframen. Eind 18e of begin 19e eeuw. Met ..

Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels, korte zoldervensters onder de kroonlijst

Kloosterstraat 13
Megen (Gemeente Oss)
Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels, korte zoldervensters onder de kroonlijst. 18e-19e eeuw. Met stoep.

Huis onder groot zadeldak, boven de voorgevel afgewolfd

Kloosterstraat 12
Megen (Gemeente Oss)
Huis onder groot zadeldak, boven de voorgevel afgewolfd, aan de achterzijde tegen mooie brede topgevel met vlechtingen. Voorgevel gebosseerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Megen

Foto's (1)