Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Megen

Woonhuis

Dr. Baptiststraat 21
5366BA Megen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding Het vrijstaande eclectische WOONHUIS, gelegen aan één van de twee voormalige hoofdstraten in de oude kom van Megen, heeft een eenvoudige stucdetaillering en dateert uit omstreeks 1885. Omstreeks 1925 is de paneeldeur vervangen. Recentelijk zijn in het dakschild aan de straatzijde twee daklichten geplaatst. Ook is toen een hardstenen stoep voor het pand gelegd. Het pand, met diepe achterliggende stadstuin, is gelegen binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht. Omschrijving Het eenlaags huis heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met oud-Hollandse pannen. De bakstenen voorgevel telt drie vensterassen en heeft een gepleisterde plint, een geprofileerd fries met gootlijst, hoeklisenen en een middenrisaliet. Zowel de in de risaliet geplaatste paneeldeur met bovenlicht, als de beide flankerende getoogde zesruits schuifvensters, zijn voorzien van een gestucte, geprofileerde en geschilderde omlijsting met kuif. De bakstenen zijgevels zijn voorzien van rechte steekankers en zesruits schuifvensters op de begane grond. Aan de noordelijke zijde zijn op de verdieping twee vierruits schuifvensters geplaatst, terwijl de bovenliggende vliering wordt verlicht door een ijzeren rondlicht. Haaks op de achtergevel staat een oorspronkelijke eenlaags aanbouw, voorzien van een vierruits schuifvenster, zadeldak en oud-Hollandse pannen. In het interieur is een centrale gang met aan weerszijden kamers. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-historische geschiedenis en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stadswoonhuis voor de kleine middenstand. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven representant van het kleine stadswoonhuis. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven, karakteristiek voor de kom van Megen en gelegen binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516587
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Megen

Woonhuis

Dr. Baptiststraat 24
Megen (Gemeente Oss)
Inleiding Dit halfvrijstaande, sober vormgegeven DUBBEL-WOONHUIS dateert uit omstreeks 1870 en heeft waarschijnlijk een oudere kern. Het is..

Huis onder breed zadeldak, aan de voor- en achtergevel afgewolfd

Dr. Baptiststraat 22
Megen (Gemeente Oss)
Huis onder breed zadeldak, aan de voor- en achtergevel afgewolfd. 18e-19e eeuw.

Huis onder zadeldak en met topgevel aan voor- en achterzijde, eindigende in trappen

Dr. Baptiststraat 23
Megen (Gemeente Oss)
Huis onder zadeldak en met topgevel aan voor- en achterzijde, eindigende in trappen. Zesdelige schuiframen. Eind 18e of begin 19e eeuw. Met ..

Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen zij; topgevels, met geprofileerde kroonlijst

Dr. Baptiststraat 29
Megen (Gemeente Oss)
Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen zij; topgevels, met geprofileerde kroonlijst, acht- en zesdelige schuiframen, hardstenen stoeppalen m..

Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels, korte zoldervensters onder de kroonlijst

Kloosterstraat 13
Megen (Gemeente Oss)
Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels, korte zoldervensters onder de kroonlijst. 18e-19e eeuw. Met stoep.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Megen

Foto's (1)