Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Megen

Woonhuis

Dr. Baptiststraat 13
5366BA Megen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding De helft van een vrijstaande WOONHUIS, gelegen aan één van de twee voormalige hoofdstraten van de oude kom van Megen, heeft een rijke, op de neogotiek geïnspireerde detaillering en dateert uit omstreeks 1910. Het object, met diepe achterliggende stadstuin, is gelegen binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht. Omschrijving Het eenlaags pand heeft een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een a-symmetrisch ingedeelde voorgevel. Deze gevel bestaat uit vier vensterassen. Links van het midden bevindt zich in een risaliet de ingangspartij, met bakstenen topgevel. Het pand is voorzien van een afgewolfd en aan de achterzijde lager aangezet zadeldak, belegd met tuile du nord pannen. De bakstenen gevel heeft een gepleisterde plint en hardstenen dorpels, kalf en lateien. Markant zijn de op de hoeken van de voorgevel gemetselde, eenmaal versneden steunberen, die ter hoogte van het gemetselde fries uitkragen en worden voortgezet als bakstenen pinakels. Links en rechts van de ingangsrisaliet zijn respectievelijk één en twee gekoppelde schuifvensters met gedeeld bovenlicht aangebracht. Boven de hardstenen lateien zijn de spitsboognissen gevuld met siermetselwerk in bak- en cementsteen. In een portiek is een marmeren brievenbus en een paneelvoordeur met bovenlicht en smeedijzeren deurroosters. Op het dak staat een houten dakkapel met gevleugelde wangen. De zijgevel heeft een onregelmatige indeling met schuifvensters en een uitgemetseld schoorsteenkanaal. Tegen de achtergevel staat een oorspronkelijke, haaks geplaatste eenlaags aanbouw onder zadeldak, met opgeklampte deur, en een eveneens oorspronkelijke kleine houten serre. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-historische geschiedenis en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stadswoonhuis voor de kleine middenstand. Het heeft architectuurhistorische waarde als zeldzame en late vertegenwoordiger van een neogotisch woonhuis en als goed bewaard gebleven representant van het kleine stadswoonhuis. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven, karakteristiek voor de kom van Megen en gelegen binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516586
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Megen

Dwarshuis met door pannen gedekt zadeldak tussen zij-topgevels

Dr. Baptiststraat 9
Megen (Gemeente Oss)
Dwarshuis met door pannen gedekt zadeldak tussen zij-topgevels; opkamer boven kelder, zesdelige schuiframen, korte bovenvensters die de kroo..

Huis onder breed zadeldak, aan de voor- en achtergevel afgewolfd

Dr. Baptiststraat 22
Megen (Gemeente Oss)
Huis onder breed zadeldak, aan de voor- en achtergevel afgewolfd. 18e-19e eeuw.

Woonhuis

Dr. Baptiststraat 21
Megen (Gemeente Oss)
Inleiding Het vrijstaande eclectische WOONHUIS, gelegen aan één van de twee voormalige hoofdstraten in de oude kom van Megen, heeft een e..

Woonhuisje met dwars zadeldak

Wilhelminastraat 13
Megen (Gemeente Oss)
Woonhuisje met dwars zadeldak, 17e of 18e eeuw.

Woonhuis

Dr. Baptiststraat 24
Megen (Gemeente Oss)
Inleiding Dit halfvrijstaande, sober vormgegeven DUBBEL-WOONHUIS dateert uit omstreeks 1870 en heeft waarschijnlijk een oudere kern. Het is..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Megen

Foto's (1)