Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeentehuis; dijkhuis in Oijen

Gebouw

Oijense Bovendijk 1
5394AH Oijen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1885-1995


Beschrijving van Gemeentehuis; dijkhuis

Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl rond 1885. Na 1919 is het aan de dijk gelegen pand in gebruik genomen als woonhuis. Omschrijving Het eenlaagse pand met souterrain telt vijf traveeën en heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit handvorm baksteen. Het zadeldak is gedekt met oudhollandse dakpannen. De voorgevel is symmetrisch van opzet. Tussen de vier zesruits schuifvensters met luiken en hardsteen dorpels bevindt zich de paneeldeur. Het bovenlicht bevat gebogen sierroeden. Tussen de vensterdorpels van de vensters rechts bevindt zich een rechthoekige N.A.P. steen. In de linkergevel bevindt zich een zesruits schuifvenster met luiken, een hijsluik en een gevelsteen die deels leesbaar is; "J. Lagarde burgemeester en dijkgraaf 18..". In de rechtergevel bevinden zich rondboogvormige koetsdeuren en daar boven een zesruits schuifvenster met luiken. Waardering Het voormalige raadhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van gebouwen voor het gemeentelijk bestuur in de late negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kleine dorpsraadhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de sobere stijl en afgewogen verhoudingen. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een eenvoudig raadhuis zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516581
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemeentehuis; dijkhuis in Oijen

Woonhuis

Bernhardweg 2
Oijen (Gemeente Oss)
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1898 in Eclectische stijl, op de hoek van de Bernhardweg en de Oyense Bovendijk met aanbouw uit de bouwtijd...

Brouwershof

Berghuizen 40
Maasbommel (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding De binnendijks, aan de Berghuizen/hoek Bergsestraat gelegen T-BOERDERIJ, genaamd 'BROUWERSHOF', werd gebouwd in 1870. Boven de ke..

Eenvoudig, driezijdig gesloten bakstenen zaalkerkje uit 1810, gelegen aan de voet van de dijk, met aan de zuid- en zuidwestzijde een verhoogd aangeleg ..

Oijense Bovendijk 39
Oijen (Gemeente Oss)
Eenvoudig, driezijdig gesloten bakstenen zaalkerkje uit 1810, gelegen aan de voet van de dijk, met aan de zuid- en zuidwestzijde een verhoog..

Empire herenhuis met zes- en vierdelige schuiframen, ingang met pilasters en kroonlijst

Hamstrastraat 3
Oijen (Gemeente Oss)
Empire herenhuis met zes- en vierdelige schuiframen, ingang met pilasters en kroonlijst. 1845.

Kasteel van Oijen

Oijense Bovendijk 34
Oijen (Gemeente Oss)
Kasteelruine. Omgrachte voorburcht, bestaande uit twee door een muur verbonden gebouwen, elk met een ronde hoektoren. Omstreeks 1600, verand..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeentehuis; dijkhuis in Oijen

Foto's (1)