Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Maren Kessel

Kerkelijk Gebouw

Kerkpad 3
5398CC Maren Kessel (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1873


Beschrijving van Pastorie

Inleiding PASTORIE, gebouwd in 1873 in Neo-Gotische stijl. Het pand is heden in gebruik als woonhuis. Omschrijving De hoofdmassa van het eenlaagse gebouw is rechthoekig, het zadeldak is gedekt met leien in Maasdekking, met bovenop een dakruiter met spits. Aan beide zijden bevindt zich een lagere, eenlaagse aanbouw onder zadeldak, rechts gedekt met muldenpannen, links met oudhollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Het pand is symmetrisch van opzet. Tussen de hoeklisenen en de rialerende middentravee met topgevel bevinden zich aan beide zijden twee getoogde achtruits schuifvensters met hardsteen dorpels. De plint is eveneens van hardsteen. Tussen de lisenen een drievoudige baksteen sierlijst in reliƫf. In de risaliet een vleugeldeur met cassetten en twee staande ramen waarvoor smeedijzeren sierroosters. Het getoogde bovenlicht is voorzien van een figuratieve glas-in-loodvoorstelling; voor het raam een ijzeren sierrooster met cirkelpatronen. In de topgevel een getoogd zesruits schuifvenster en een rond raam met spaakvormige roeden. De trappen hebben een geprofileerde kraagsteen en hardsteen gekanteelde afdekplaten, de bovenste met een piron. Op de nok een opengewerkte vierkante dakruiter met driepassen en spits met haan. De zijgevels rechts en links hebben drie getoogde zesruits schuifvensters en een rond raam in de nok. De haakse aanbouwen hebben hoeklisenen doorgaand in de puntgevel als klimmend segmentboogfries en een hardsteen nokbekroning. Links een achtruits stolpvenster, rechts een getoogde poort met houten deuren. Zijgevels met drie getoogde achtruits schuifvensters. De achtergevel van de hoofdmassa heeft in het midden een risaliet met deur en aan weerskanten twee achtruits vensters, met deels veranderde indeling. Het huis is geheel vrij gelegen en aan alle zijden omringd door een siertuin, links achter met een boomgaard met fruitbomen en struiken. Waardering De pastorie met tuin en boomgaard is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de landelijke dorpspastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de verzorgde detaillering en de harmonische verhoudingen. Zij heeft ensemblewaarden vanwege de ligging, verbonden met de ontwikkeling van het vroegere kerkdorp Kessel. Zij is als landelijke pastorie betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516578
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Maren Kessel

Boerderij, oorspronkelijk hallehuis met middenlangsdeel, later uitgebreid tot krukhuis, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Kesselse Dijk 11
Maren Kessel (Gemeente Oss)
Inleiding Boerderij, oorspronkelijk hallehuis met middenlangsdeel, later uitgebreid tot krukhuis, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele ..

Transformaterhuisje

Hogestraat 22
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Inleiding TRANSFORMATORHUISJE van het type B3R gebouwd in 1921, gelegen aan de noordzijde van de Hogestraat, binnen het beschermd gezicht ..

Nederlands Hervormde kerk

Hogestraat 20
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
De Ned. Herv. ZAALKERK uit 1849, vanwege een preekstoel met fraai Lodewijk XIV-snijwerk, afkomstig uit de Gasthuiskerk te Zaltbommel, en twe..

"Het Uilennest" met hekwerk

Hogestraat 15
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Inleiding WOONHUIS `Het Uilennest' met HEKWERK, gebouwd in 1905 in opdracht van een plaatselijke steenfabrikant. Het pand is gelegen aan de..

Boerderij op T-vormige plattegrond. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen

Hogestraat 14
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Boerderij op T-vormige plattegrond, eerste helft 19e eeuw. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen.

Kaart & Routeplanner