Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Oijen

Woonhuis

Bernhardweg 2
5394AG Oijen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1898 in Eclectische stijl, op de hoek van de Bernhardweg en de Oyense Bovendijk met aanbouw uit de bouwtijd. Omschrijving De eenlaagse woning heeft een rechthoekige plattegrond met een haaks achter geplaatste aanbouw. De gevels zijn opgetrokken uit grauw gepleisterde baksteen met speklagen van bruine machinale baksteen. Onder de lijstgevel een baksteen sierlijst. De gekrulde sierankers zijn van smeedijzer. Het zadeldak met oudhollandse dakpannen wordt onderbroken door een puntgevel boven de entree in de tweede travee van links. De lagere aanbouw heeft een wolfdak met dezelfde dakpannen. De voorgevel telt vijf assen. De schuifvensters met ongedeeld bovenlicht zijn evenals de voordeur geplaatst onder een segmentboog van baksteen. De kozijnen zijn geprofileerd gesneden. In de segmentbogen zijn geglazuurde gedecoreerde tegels geplaatst. De deur in portiek is vernieuwd. In de topgevel een T-venster met aan weerskanten een gevelsteen waarop "Anno" en "1898". Links in de hoek een smalle schoorsteen met sieranker. De rechtergevel is eenvoudig en heeft rechte muurankers. Daarachter de aanbouw in dezelfde uitvoering. De gevel aan de zijde van de Oyense Bovendijk heeft een driedeling met rijke topgevel. Op de begane grond een een brede blinde segmentboog met aan weerszijden een smal schuifvenster onder segmentboog. Boven deze hoekdelen een schilddak. De topgevel is vormgegeven als loggia met opengewerkte baksteen borstwering en dubbele rondboog en kraagt over op de segmentboog. In de topgevel baksteen siermetselwerk. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de Maaskant en als specimen van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de sobere vormentaal en is tevens van belang als regionale variant van het Eclecticisme. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516576
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Oijen

Gemeentehuis; dijkhuis

Oijense Bovendijk 1
Oijen (Gemeente Oss)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl rond 1885. Na 1919 is het aan de dijk gelegen pand in gebruik ..

Brouwershof

Berghuizen 40
Maasbommel (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding De binnendijks, aan de Berghuizen/hoek Bergsestraat gelegen T-BOERDERIJ, genaamd 'BROUWERSHOF', werd gebouwd in 1870. Boven de ke..

Eenvoudig, driezijdig gesloten bakstenen zaalkerkje uit 1810, gelegen aan de voet van de dijk, met aan de zuid- en zuidwestzijde een verhoogd aangeleg ..

Oijense Bovendijk 39
Oijen (Gemeente Oss)
Eenvoudig, driezijdig gesloten bakstenen zaalkerkje uit 1810, gelegen aan de voet van de dijk, met aan de zuid- en zuidwestzijde een verhoog..

Empire herenhuis met zes- en vierdelige schuiframen, ingang met pilasters en kroonlijst

Hamstrastraat 3
Oijen (Gemeente Oss)
Empire herenhuis met zes- en vierdelige schuiframen, ingang met pilasters en kroonlijst. 1845.

Dijkmagazijn

Kerkdijk 5
Alphen (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding Aan de Kerkdijk gelegen bakstenen voormalig DIJKMAGAZIJN in Waterstaatsstijl onder pannen zadeldak uit het derde kwart van de 19d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Oijen