Meer dan 63.000 rijksmonumenten


H. Remigius: kerkmuur en beelden in Lithoijen

Kerkelijk Gebouw

Prelaat van de Bergplein 8
5396PH Lithoijen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900-1901


Beschrijving van H. Remigius: kerkmuur en beelden

Inleiding KERKHOFMUUR MET BEELDEN, waarvan de vier beelden en een deel van de ommuring oorspronkelijk geplaatst zijn in 1860. De muur is opgemetseld in twee etappes. De beelden uit 1860 zijn vervaardigd door Doensen uit Maaseik. Het toegangshek dateert uit ca. 1900. In 1992 is er gerestaureerd, waarbij een deel van het muurwerk is vervangen door nieuw metselwerk. Omschrijving Het kerkhof wordt omringd door een hoge bakstenen schansmuur onder ezelsrug, met daaronder een tandlijst. Tegenover de westtoren van de kerk staat een smeedijzeren hekwerk als toegang. In deze muur zijn naast de ingang gebeeldhouwde doodshoofden met gekruiste beenderen geplaatst. Bij de hoofdingang staan aan weerskanten beelden van bebaarde heiligen met mijter, waarvan de één de handen opheft en de ander een opengeslagen boek draagt. Bij de andere ingang, aan de zuidzijde, staan beelden van Maria met Kind en Jozef. Deze beelden zijn uitgevoerd in zandsteen. Waardering De muur en de bijbehorende beelden zijn van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door de betrekkelijk vroege beelden. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Lithoyen. Het is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke buiten geplaatste sculpturen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516571
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van H. Remigius: kerkmuur en beelden in Lithoijen

H. Remigius: kerk

Prelaat van de Bergplein 8
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding De KERK van de H. Remigius werd gebouwd tussen 1899 en 1901 in Neo-Goti- sche stijl naar ontwerp van architect C. Franssen. Om..

Gemeentehuis

Prelaat van de Bergplein 2
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding GEMEENTEHUIS, gebouwd in 1906 en heden in gebruik als kantoor en woonruimte. Oorspronkelijk diende het pand tevens als brandweerk..

Woonhuis in Eclecticistische stijl

Langwijkstraat 15
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl, met daar achter een bijbehorende schuur uit diezelfde tijd. In 1919 volgde e..

Schuur

Langwijkstraat 15
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding SCHUUR, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl en behorend tot het woonhuis. De schuur staat parallel aan en rechts achter het..

T-boerderij, gebouwd in traditionele stijl

Weisestraat 1
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding T-BOERDERIJ, gebouwd in traditionele stijl in 1869 en onderdelen verbouwd rond 1930. Een bom vernielde in de Tweede Wereldoorlog ..

Kaart & Routeplanner

Route naar H. Remigius: kerkmuur en beelden in Lithoijen