Meer dan 63.000 rijksmonumenten


T-boerderij in Eclecticistische stijl ter vervanging van een voorgaande boerderij, waarvan de fundamenten benut zijn in Teeffelen

Boerderij

Pastoor van Weerdtstraat 6
5395TH Teeffelen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van T-boerderij in Eclecticistische stijl ter vervanging van een voorgaande boerderij, waarvan de fundamenten benut zijn

Inleiding T-boerderij, in 1883 gebouwd in Eclecticistische stijl ter vervanging van een voorgaande boerderij, waarvan de fundamenten benut zijn. Bij een verbouwing is onder de grond een ijzeren driepotige pot gevonden met munten. Op het terrein zelf kan men onder meer 18de eeuwse potscherven vinden Het stalgedeelte is rond 1910 uitgebreid. Omschrijving De boerderij heeft een T-vormige plattegrond en heeft gevels opgetrokken uit handvorm baksteen. Het onderkelderde tweelaagse woongedeelte telt vijf travee├źn en bezit een schilddak met kruispannen. Het eenlaagse boerderij gedeelte heeft een schilddak van riet met een voet van oudhollandse dakpannen. De gevel wordt geleed door hoekpilasters en een middenrisaliet, een gepleisterde plint, cordonlijsten onder de vensters en een fries met voluutconsoles bij de risalerende delen. Op de begane grond bevinden zich T-vensters; op de verdieping zijn openslaande vensters. De vensters hebben een getoogde geprofileerde omlijsting met kuiven van stucwerk. De vernieuwde paneeldeur en het getoogde bovenlicht kent ook zo'n omlijsting. In de zijgevels van het stalgedeelte bevinden zich diverse kleine stalraampjes. De achtergevel bezit grote getoogde staldeuren in het midden, aan weerskanten ijzeren ramen en daarnaast lage getoogde staldeuren. De oorspronkelijke halfronde stalraampjes zijn dicht gemetseld. Boven de centrale staldeuren een hoog getoogd hijsluik. Links een aanbouw onder lessenaardak met betonnen stalramen, een lage deur en boven een luik. Het interieur van het woongedeelte bevat achter de voordeur een gang betegeld met Naamse steen, de kamer rechts bezit een stucplafond. Voor het huis staat een eenvoudig ijzeren spijlenhek. Het huis zelf heeft een hoge hardstenen stoep. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de representatieve, landhuisachtige herenboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als herenboerderij zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516567
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van T-boerderij in Eclecticistische stijl ter vervanging van een voorgaande boerderij, waarvan de fundamenten benut zijn in Teeffelen

Schuur

Pastoor van Weerdtstraat 6
Teeffelen (Gemeente Oss)
Inleiding SCHUUR, gebouwd in 1883 en deels verbouwd rond 1910. Omschrijving De hoge schuur heeft een L-vormige plattegrond en bezit een ..

Sint Benedictuskerk

Pastoor van Weerdtstraat 9
Teeffelen (Gemeente Oss)
KERK van de H. Benedictus. Eenbeukig gebouw uit 1657, herhaaldelijk hersteld en verbouwd, o.a. in 1834 en vooral in 1885; bestaande uit een ..

Toren van de kerk v.d. H. Benedictus

Pastoor van Weerdtstraat 9
Teeffelen (Gemeente Oss)
Toren van de kerk v.d. H. Benedictus. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 1635, diam. 57 cm. Mechanisch torenuurwerk, 1898.

H. Remigius: kerk

Prelaat van de Bergplein 8
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding De KERK van de H. Remigius werd gebouwd tussen 1899 en 1901 in Neo-Goti- sche stijl naar ontwerp van architect C. Franssen. Om..

H. Remigius: kerkmuur en beelden

Prelaat van de Bergplein 8
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding KERKHOFMUUR MET BEELDEN, waarvan de vier beelden en een deel van de ommuring oorspronkelijk geplaatst zijn in 1860. De muur is op..

Kaart & Routeplanner

Route naar T-boerderij in Eclecticistische stijl ter vervanging van een voorgaande boerderij, waarvan de fundamenten benut zijn in Teeffelen