Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Eclecticistische stijl in Lithoijen

Woonhuis

Langwijkstraat 15
5396PN Lithoijen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Woonhuis in Eclecticistische stijl

Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl, met daar achter een bijbehorende schuur uit diezelfde tijd. In 1919 volgde een verbouwing waarbij het rechterdeel, dat eerst in gebruik was als schuur, geschikt werd gemaakt voor bewoning. Omschrijving Het onderkelderde eenlaagse dubbele woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, gevels van machinale baksteen en een zadeldak met kruispannen en de nok parallel aan de straat. De voorgevel, die zes travee├źn telt, bezit gietijzeren sierankers, de zijgevels rechte steekankers. De voorgevel heeft een horizontale geleding door een geprofileerde hardstenen cordonlijst onder de vensters en een gepleisterde speklaag ter hoogte van de wisseldorpels. De getoogde T-vensters hebben een geprofileerde stucomlijsting. De gevel wordt verticaal geleed en de twee woningen visueel gescheiden door een liseen en hoeklisenen, onder de gootlijst uitkomend in een enkele en dubbele muizetandlijst. Tussen de twee vensters links bevindt zich het smalle rondboogportiek van het huis op nummer 17. De entree is risalerend geblokt gepleisterd en loopt door tot in de kroonlijst. Via zes treden bereikt men de paneeldeur. Deze heeft in het bovenpaneel twee staande gietijzeren roosters. De entree van het huis nummer 15 bevindt zich in de rechter zijgevel. Tussen twee T-vensters bevindt zich de paneeldeur, gelijk aan nummer 17. Op zolder, onder de overkragende daklijst op houten klossen, twee T-vensters. In de zijgevel links is het middenvenster dichtgemetseld, verder indeling als rechts. De achtergevel is ingedeeld als de voorgevel, maar zonder decoratieve elementen of indeling met lisenen. Voor het huis staan vier leilinden, achter het huis een boomgaard en een meidoornhaag. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor agrarische bedrijfsvoering. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek en de opbouw en als voorbeeld van de regionale verwerking van Eclectische stijlvormen ter verhoging van de representativiteit. Verder is het type, vooral vanwege het hoge souterrain uitzonderlijk. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516561
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Eclecticistische stijl in Lithoijen

Schuur

Langwijkstraat 15
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding SCHUUR, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl en behorend tot het woonhuis. De schuur staat parallel aan en rechts achter het..

H. Remigius: kerk

Prelaat van de Bergplein 8
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding De KERK van de H. Remigius werd gebouwd tussen 1899 en 1901 in Neo-Goti- sche stijl naar ontwerp van architect C. Franssen. Om..

H. Remigius: kerkmuur en beelden

Prelaat van de Bergplein 8
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding KERKHOFMUUR MET BEELDEN, waarvan de vier beelden en een deel van de ommuring oorspronkelijk geplaatst zijn in 1860. De muur is op..

Gemeentehuis

Prelaat van de Bergplein 2
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding GEMEENTEHUIS, gebouwd in 1906 en heden in gebruik als kantoor en woonruimte. Oorspronkelijk diende het pand tevens als brandweerk..

T-boerderij, gebouwd in traditionele stijl

Weisestraat 1
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding T-BOERDERIJ, gebouwd in traditionele stijl in 1869 en onderdelen verbouwd rond 1930. Een bom vernielde in de Tweede Wereldoorlog ..

Kaart & Routeplanner