Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Karschop in Lith

Gebouw

Engwijkpad 8
5397BG Lith (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Karschop

Inleiding KARSCHOP, gebouwd rond 1870 en heden in gebruik als opslagruimte. In ca. 1980 is de gevel aan de straatzijde vernieuwd in machinale baksteen. Omschrijving De gevels van de voormalige karschop met rechthoekige plattegrond zijn grotendeels opgetrokken uit geteerde houten planken. De bovenste gedeelten aan de zijden onder de kap zijn van stro. De rieten kap met wolfeinden kraagt over aan de zijden en wordt aan één zijde geschraagd door ruwe houten palen. Het inwendige van de kapconstructie met rondhout is authentiek. Eenvoudige vierruits vensters en deuren Waardering Het karschop is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in dit gebied in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep boerderijen die samenhangt met de ontwikkeling der verkaveling en de laat-negentiende-eeuwse dorpsontwikkeling. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516559
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Karschop in Lith

Krukboerderij

Engwijkpad 8
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding KRUKBOERDERIJ, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl rond 1870 en rond 1900 van een nieuwe voorgevel voorzien. Het pand ligt..

Stal

Engwijkpad 14
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding Stal, gebouwd rond 1890 en deels vernieuwd rond 1980. Omschrijving De voormalige stal heeft een rechthoekige plattegrond en is ..

Krukboerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl

Engwijkpad 14
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding KRUKBOERDERIJ, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl rond 1890 aan een pad met daarvoor een perceel landbouwgrond. Het pand ..

Bakhuis

Engwijkpad 14
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding BAKHUIS, gebouwd rond 1890 en heden in gebruik als opslagruimte. Omschrijving Het voormalige bakhuis heeft een rechthoekige pl..

Kerkhof H. Lambertus

Antoon Coolenplein 5
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding KERKHOF H. LAMBERTUS, behorend bij en gelegen aan de noordzijde van de H. Lambertuskerk aan het Antoon Coolenplein 3. De plaats v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)