Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krukboerderij in Lith

Boerderij

Engwijkpad 8
5397BG Lith (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Krukboerderij

Inleiding KRUKBOERDERIJ, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl rond 1870 en rond 1900 van een nieuwe voorgevel voorzien. Het pand ligt aan een pad met daarvoor een perceel landbouwgrond en is heden in gebruik als woonhuis. Omschrijving De krukboerderij heeft een T-vormige plattegrond en een voorgevel opgetrokken uit machinale baksteen. De andere gevels zijn van handvorm baksteen. Het schilddak van het anderhalflaagse woongedeelte is gedekt met muldenpannen. Het eenlaagse stalgedeelte heeft een afgewolfd rieten zadeldak met een voet van tuile-du-Nordpannen. De plint is gepleisterd, de voorgevel heeft rechte steekankers en telt vijf travee├źn met vier zesruits schuifvensters met luiken en als tweede van rechts een paneeldeur. Onder het raam rechts daarvan een rechthoekig kelderraampje. De paneeldeur is voorzien van verdiepte panelen en een bovenlicht met afgeronde binnenranden. Op zolder drie openslaande tweeruits vensters. Het stalgedeelte heeft in de linkerzijgevel een lage staldeur en staldeuren met een vierruits raampje daarin. In de rechtergevel bevindt zich een gietijzeren rond luchtrooster en een vernieuwd vierruits raam. Waardering De krukboerderij is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in dit gebied in de late negentiende eeuw. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek, de afgewogen en eenvoudige vormen en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep boerderijen die samenhangt met de ontwikkeling der verkaveling en de laat-negentiende-eeuwse dorpsontwikkeling. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516558
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Krukboerderij in Lith

Karschop

Engwijkpad 8
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding KARSCHOP, gebouwd rond 1870 en heden in gebruik als opslagruimte. In ca. 1980 is de gevel aan de straatzijde vernieuwd in machin..

Stal

Engwijkpad 14
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding Stal, gebouwd rond 1890 en deels vernieuwd rond 1980. Omschrijving De voormalige stal heeft een rechthoekige plattegrond en is ..

Krukboerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl

Engwijkpad 14
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding KRUKBOERDERIJ, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl rond 1890 aan een pad met daarvoor een perceel landbouwgrond. Het pand ..

Bakhuis

Engwijkpad 14
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding BAKHUIS, gebouwd rond 1890 en heden in gebruik als opslagruimte. Omschrijving Het voormalige bakhuis heeft een rechthoekige pl..

Kerkhof H. Lambertus

Antoon Coolenplein 5
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding KERKHOF H. LAMBERTUS, behorend bij en gelegen aan de noordzijde van de H. Lambertuskerk aan het Antoon Coolenplein 3. De plaats v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)