Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krukboerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl in Lith

Boerderij

Engwijkpad 14
5397BG Lith (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Krukboerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl

Inleiding KRUKBOERDERIJ, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl rond 1890 aan een pad met daarvoor een perceel landbouwgrond. Het pand is heden in gebruik als woonhuis. Omschrijving De krukboerderij heeft een T-vormige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen. Het schilddak van het anderhalflaagse woongedeelte is gedekt met riet. Het eenlaagse stalgedeelte heeft een afgewolfd rieten zadeldak. De plint is gepleisterd, de voorgevel heeft gietijzeren sierankers en telt zes traveeën met vijf zesruits schuifvensters en als derde van links een paneeldeur. Onder het raam links daarvan een rechthoekig getralied kelderraampje. De paneeldeur is voorzien van cassetten en een bovenlicht. Op zolder drie openslaande tweeruits vensters. Het stalgedeelte heeft in de zijgevels staldeuren en links een extra opgeklampte deur. De achtergevel is links met één travee verbreed. Twee getoogde zesruits stalramen, een varkensdeurtje. Rechts een aanbouw onder zadeldak van handvorm baksteen met vlechtingen en in de nok een rond duivengat. Waardering De krukboerderij is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in dit gebied in de late negentiende eeuw. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek, de afgewogen en eenvoudige vormen en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep boerderijen die samenhangt met de ontwikkeling der verkaveling en de laat-negentiende-eeuwse dorpsontwikkeling. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516555
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Krukboerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl in Lith

Stal

Engwijkpad 14
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding Stal, gebouwd rond 1890 en deels vernieuwd rond 1980. Omschrijving De voormalige stal heeft een rechthoekige plattegrond en is ..

Bakhuis

Engwijkpad 14
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding BAKHUIS, gebouwd rond 1890 en heden in gebruik als opslagruimte. Omschrijving Het voormalige bakhuis heeft een rechthoekige pl..

Krukboerderij

Engwijkpad 8
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding KRUKBOERDERIJ, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl rond 1870 en rond 1900 van een nieuwe voorgevel voorzien. Het pand ligt..

Karschop

Engwijkpad 8
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding KARSCHOP, gebouwd rond 1870 en heden in gebruik als opslagruimte. In ca. 1980 is de gevel aan de straatzijde vernieuwd in machin..

Kerkhof H. Lambertus

Antoon Coolenplein 5
Lith (Gemeente Oss)
Inleiding KERKHOF H. LAMBERTUS, behorend bij en gelegen aan de noordzijde van de H. Lambertuskerk aan het Antoon Coolenplein 3. De plaats v..

Kaart & Routeplanner