Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monument in neogotische stijl, staande op een buiten gebruik geraakt kerkhof in Maren Kessel

Overig

Oude Pastoriestraat 5
5398JR Maren Kessel (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915-1939


Beschrijving van Monument in neogotische stijl, staande op een buiten gebruik geraakt kerkhof

Inleiding MONUMENT uit 1915 in Neogotische stijl, staande op een buiten gebruik geraakt kerkhof. Het kerkhof is toegankelijk via een ijzeren hek tussen baksteen staanders en rijkelijk voorzien van bomen en struiken. Het merendeel van de overige zerken verkeert in verwaarloosde staat. Omschrijving De hoge slanke staande zerk bestaat uit meerdere delen en is gemaakt van natuursteen. Onderaan is de zerk voorzien van een reeks spitsboognissen. De bovenzijde heeft een zadeldakvormige beëindiging met deels nog de gotiserende stenen sierrand. In de bovenzijde is een spitsboognis aangebracht waarin een beeldje van een gesluierde heilige in lang gewaad, met een boek in de hand. Blijkens een inscriptie betreft het hier St. Francisca. Een ander opschrift geeft uitkomst omtrent de identiteit van de begravene. "Hier rust het stoffelijk overshot (sic !) van Francisca Vermeulen geb. te Maren 17 mrt. 1860 overl. aldaar 16 oct. 1915. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de beeldhouwersateliers in het zuiden. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516550
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Monument in neogotische stijl, staande op een buiten gebruik geraakt kerkhof in Maren Kessel

Heilig Hartbeeld

Oude Pastoriestraat 5
Maren Kessel (Gemeente Oss)
Inleiding Het HEILIG HARTBEELD is opgericht rond 1925 en uitgevoerd in in Art Décostijl. Het beeld staat ver van de openbare weg, aan de z..

Nieuw Fort St. Andries

Sluis Sint Andries 1 (bij)
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
In het z.w. gedeelte der gemeente, nabij de Waal , een uit 1815-1816 daterend vijfhoekig FORT, omgracht en met bastions op de hoeken, nabij ..

Pomphuisje

oostzijde Veerdam
Alem (Gemeente Maasdriel)
Inleiding Het POMPHUISJE is gelegen aan de oostzijde van de Veerdam, op de dijk en is gebouwd tegelijk met het er tegenover, onder aan de d..

Gemaal

westzijde Veerdam
Alem (Gemeente Maasdriel)
Inleiding Het GEMAAL is gelegen aan de westzijde van de Veerdam, onder aan de dijk en is gebouwd tegelijk met het er tegenover, op de dijk ..

Pastorie

Kerkpad 3
Maren Kessel (Gemeente Oss)
Inleiding PASTORIE, gebouwd in 1873 in Neo-Gotische stijl. Het pand is heden in gebruik als woonhuis. Omschrijving De hoofdmassa van het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Monument in neogotische stijl, staande op een buiten gebruik geraakt kerkhof in Maren Kessel