Heilig Hartbeeld in Maren Kessel

Graf Begraafplaats

Oude Pastoriestraat 5
5398JR Maren Kessel (gemeente Oss)

Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding Het HEILIG HARTBEELD is opgericht rond 1925 en uitgevoerd in in Art Décostijl. Het beeld staat ver van de openbare weg, aan de zijde van het kerkhof in een bosrijk gedeelte. In de loop van de tijd zijn onderdelen van het beeld verdwenen. Omschrijving Het natuurstenen beeld rust op een rechthoekige grondplaat, waarop een drieledige verspringende sokkel beelden van Christus met engelen aan weerskanten. De linkersokkel bezit een wapen met leeuw, de rechtersokkel heeft een wapenschild waarop een griffioen met een bundel in de bek staat afgebeeld. De middelste sokkel is voorzien van een kruis; stenen banden verbinden de voorstellingen onderling. Hierop staat de tekst: Maren aan Zijn Koning. De christusfiguur staat op een wereldbol en kijkt recht vooruit, de armen omlaag wijzend naar de geknielde engelen. De handen ontbreken. Hij draagt een kazuifel met randdecoratie en heeft op de borst een heilig hart met stralenkrans. Om het hoofd een stenen aureool. De gestileerde gevleugelde engelen bezitten eveneens een aureool, al is dit bij de engel links deels afgebroken. Beide engelen ontberen handen en de vleugeltippen. Waardering Het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotionele cultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de beeldhouwersateliers in het zuiden. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)