Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stuw, gebouwd in functionalistische stijl in Lithoijen

Weg En Waterwerk

Lithoijense Dijk 4 A
5396NE Lithoijen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1934-1936


Beschrijving van Stuw, gebouwd in functionalistische stijl

Lithoijensedijk 4A Inleiding STUW, gebouwd in Functionalistische stijl tussen 1934 en 1936, naar technisch ontwerp van ir. P. Ph. Jansen, onder architectuur van ir. D. Reich. De vistrap werd in 1954 veranderd. Rond 1975 zijn de stalen kozijnen in de heftorens vervangen door aluminium. Ook de korrelbekleding is rond 1975 aangebracht. Omschrijving De stuw bestaat uit vier naast elkaar geplaatste heftorens op rechthoekige plattegrond, met daartussen drie stalen wielschuiven van elk 38 meter lengte, versterkt met vakwerk. De schuiven worden bediend door kettingen Bij het zuidelijke landhoofd is de bestaande vistrap in 1954 gewijzigd. De bedoeling was dat vissen zo het hoogteverschil van twee meter konden overbruggen. De stuw met heftorens staat haaks op de schutsluis en verbindt beide Maasoevers. De heftorens zijn uitgevoerd in beton met een wit gekleurde korrelige afwerklaag. De torens zijn aan de onderzijde voorzien van afgeronde stroombrekers met een metalen balustrade. De stroombrekers zijn stroomafwaarts veel lager gebouwd. De torens worden onderling verbonden door een loopbrug met dichte stalen balustrade, aan de zijde van de waterkrachtcentrale bereikbaar via een wenteltrap en een verlenging van de stuwbrug, beiden uit 1990, aan de zuidzijde via een steektrap. De loopbrug aan stroomafwaartse zijde rust op een betonnen verbreding op de stroombreker. De torens zijn aan de bovenzijde voorzien van ramen. Stroomafwaarts zijn dit bij de landhoofden bandvensters op de hoeken. De middelste torens bezitten een drieruits staand raam. Alle torens hebben aan de voorzijde een uitkragend deel met bandvenster. De luifel hiervan en de uitkragende dakrand zijn van beton. Waardering De stuw is van algemeen belang. Het kunstwerk heeft cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de sociaal-economische en waterstaatkundige ontwikkeling van het Maasgebied in het interbellum, met name als belangrijk onderdeel van de verbetering van de scheepvaart en de watervrijmaking van het gebied. Het heeft betekenis voor de typologische ontwikkeling van deze werken. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het samengaan van functionalistische vormen en de modernste waterstaatstechnieken en materialen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de ruimere omgeving. Het is als voorbeeld van een belangrijk onderdeel van de Maaskanalisatie met een indrukwekkende vormgeving en omvang gaaf en zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516546
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stuw, gebouwd in functionalistische stijl in Lithoijen

Schutsluis;stuw Maasverbetering

Lithoijense Dijk 4A
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding SCHUTSLUIS, gebouwd in Functionalistische stijl tussen 1932 en 1934 naar technisch ontwerp van ir. P.Ph. Jansen, onder architectu..

Zeldenrust

Molenstraat 44
Lith (Gemeente Oss)
Molen. Ronde stenen beltkorenmolen "Zeldenrust" uit omstreeks 1800.

Woonhuis in Eclecticistische stijl

Langwijkstraat 15
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl, met daar achter een bijbehorende schuur uit diezelfde tijd. In 1919 volgde e..

Schuur

Langwijkstraat 15
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding SCHUUR, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl en behorend tot het woonhuis. De schuur staat parallel aan en rechts achter het..

Het Huis

Lithse Dijk 6
Lith (Gemeente Oss)
"Het Huis", HERENHUIS uit 1845 in Empire stijl; fronton op geblokte korintische pilasters in het middenrisaliet; boogramen met waaierzwikken..

Kaart & Routeplanner