Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schutsluis;stuw Maasverbetering in Lithoijen

Weg En Waterwerk

Lithoijense Dijk 4 A
5396NE Lithoijen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1936-1937


Beschrijving van Schutsluis;stuw Maasverbetering

Inleiding SCHUTSLUIS, gebouwd in Functionalistische stijl tussen 1932 en 1934 naar technisch ontwerp van ir. P.Ph. Jansen, onder architectuur van ir. D. Reich. Om de sluis te kunnen gebruiken werd er een speciaal toeleidingskanaal gegraven. Rond 1975 zijn de stalen kozijnen in de heftorens vervangen door aluminium. Ook de korrelbekleding is rond 1975 aangebracht. Omschrijving De sluis bestaat uit vier heftorens op rechthoekige plattegrond, waartussen de stalen hefdeuren, bezet met klinknagels en verstevigd met vakwerk. Deze worden bediend met behulp van kabels. Tussen de heftorens de schutkolk, die tussen de stopstrepen 110 meter lang en 14 meter breed is. De sluis loopt parallel aan de dijk. De torens zijn van beton, dat is afgewerkt met een grove korrellaag. De wanden van de schutkolk zijn van beton, de vloer van de sluis ook. Aan de voet van de heftorens bevindt zich een afgeronde uitbouw met betonnen luifel. Hieromheen draait de trap met metalen balustrade. De trap geeft toegang tot een verder uitkragend uitbouwtje, voorheen ten behoeve van de bediening van de sluis. Dit heeft een plat dak, een paneeldeur en vensters rondom. Aan de zijde van de afgeronde uitbouw en aan de andere kant een verbreding die doorloopt tot iets boven het platte dak. De torens hebben in de andere gevels een staand venster in het trappenhuis met negenruits indeling. Het bovenste gedeelte kraagt iets uit en rust op een verbrede voetplaat. Het heeft staande bandvensters onder smalle betonnen luifel. Het platte dak wordt eveneens geaccentueerd door een iets uitkragende betonnen rand. Waardering De schutsluis is van algemeen belang. Het kunstwerk heeft cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de sociaal-economische en waterstaatkundige ontwikkeling van het Maasgebied in het interbellum, met name als belangrijk onderdeel van de verbetering van de scheepvaart en de watervrijmaking van het gebied. Het heeft betekenis voor de typologische ontwikkeling van deze werken. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het samengaan van functionalistische vormen en de modernste waterstaatstechnieken en materialen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de ruimere omgeving. Het is als voorbeeld van een belangrijk onderdeel van de Maaskanalisatie met een indrukwekkende vormgeving en omvang gaaf en zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516545
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schutsluis;stuw Maasverbetering in Lithoijen

Stuw, gebouwd in functionalistische stijl

Lithoijense Dijk 4A
Lithoijen (Gemeente Oss)
Lithoijensedijk 4A Inleiding STUW, gebouwd in Functionalistische stijl tussen 1934 en 1936, naar technisch ontwerp van ir. P. Ph. Jansen, ..

Zeldenrust

Molenstraat 44
Lith (Gemeente Oss)
Molen. Ronde stenen beltkorenmolen "Zeldenrust" uit omstreeks 1800.

Woonhuis in Eclecticistische stijl

Langwijkstraat 15
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl, met daar achter een bijbehorende schuur uit diezelfde tijd. In 1919 volgde e..

Schuur

Langwijkstraat 15
Lithoijen (Gemeente Oss)
Inleiding SCHUUR, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl en behorend tot het woonhuis. De schuur staat parallel aan en rechts achter het..

Het Huis

Lithse Dijk 6
Lith (Gemeente Oss)
"Het Huis", HERENHUIS uit 1845 in Empire stijl; fronton op geblokte korintische pilasters in het middenrisaliet; boogramen met waaierzwikken..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)