Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, hek in Burgwerd

Overig

Kerkhof 1
8742KT Burgwerd (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland


Beschrijving van Hervormde kerk, hek

Inleiding Het HEK verschaft toegang tot het terrein met kerk en begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk te Burgwerd, bekend onder monumentnr. 39327. Het terrein dat omgeven is door een sloot is verder afgescheiden middels een heg. Omschrijving Het gietijzeren hek bestaat uit twee lichtgebogen vleugels tussen pijlers met zijvleugel. De pijlers, die staan op een betonnen basement, hebben cannelures en worden bekroond door een gevleugelde zandloper. De vleugels bestaan uit siersmeedwerk, verticale spijlen bekroond door Franse lelies en een vierpas-rand. Op de naald eveneens een Franse lelie. De zijvleugels bestaan uit spijlen met Franse lelie, rustend op een opengewerkt vierkant met ster en respectievelijk een zon. Waardering Het hek van de Nederlands Hervormde kerk te Burgwerd is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is; - vanwege de hoge mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516538
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, hek in Burgwerd

Johanneskerk. Hervormde kerk

Kerkhof 1
Burgwerd (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned.Herv.Kerk. Op een omgracht kerkhof gelegen fors kerkgebouw in aanleg gotisch, waarschijnlijk in de 17e eeuw geheel ommetseld en van grot..

Kerk van Hichtum. Hervormde kerk

Schwartzenbergweg 5
Hichtum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herv.Kerk. Met de westzijde aan de Zeilvaart op een terp gelegen vroeg 13e eeuws kerkgebouw met toren uit de 16e eeuw. Inwendig achter de pr..

Hiemerter Mole De Hiemerter Mole

Hemert 6
Burgwerd (Gemeente Súdwest Fryslân)
Poldermolen.

Scheltingastate

Krabbedyk 2
Wommels (Gemeente Littenseradiel)
Fraai gelegen gaaf bewaarde boerderij van het kop-hals-romptype. Voorhuis onderkelderd en gedekt door zadeldak tussen topgevels; topschoorst..

Keuterijtje met woongedeelte onder zadeldak tegen topgevel en met rechthoekig schuurgedeelte in de vorm van een met hout beklede hooiberg

Littenserbuorren 8
Wommels (Gemeente Littenseradiel)
Keuterijtje, het woongedeelte onder zadeldak tegen topgevel het schuurgedeelte rechthoekig in de vorm van een met hout beklede hooiberg.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk, hek in Burgwerd

Foto's (1)