Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dokterswoning in eclectische stijl in Arum

Woonhuis

Sytzamaweg 13
8822VB Arum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Dokterswoning in eclectische stijl

Inleiding De voormalige DOKTERSWONING ligt in het centrum van het dorp, naast kerk en herberg (aan de westzijde) en is naar het noorden gericht. Het gebouw ligt teruggerooid ten opzichte van de hoofdweg, met aan zowel de voor- als achterzijde een eenvoudige rechthoekige tuin. De woning is in 1882 ontworpen in ECLECTISCHE stijl, getuige de eerste steen in de westgevel: "L.N. Molenaar, eerste steen gelegd 8 mei 1882". De serres tegen de achter- en oostelijke zijgevels zijn beide van recente datum. Omdat de toegang tot het pand en het perceel waar het pand op staat ontzegd is door de eigenaar, is de beschrijving van het exterieur op een aantal punten onvolledig; de beschrijving van het interieur ontbreekt. Omschrijving Het één bouwlaag hoge, blokvormige pand wordt gedekt door een afgeknot schilddak met zwarte machinale tuile de Nord dakpannen en een schoorsteen. De plint aan de voorzijde en langs de zijgevels is van natuursteen. Het hoge doorlopend hoofdgestel is in het fries voorzien van horizontaal gelegen tweeruits lichtopeningen. In de dakschilden boven de achter- en de oostelijke zijgevels zijn forse bakstenen dakkapellen geplaatst met flauw hellend zadeldak en kroonlijst, en respectievelijk twee zesruits-vensters en één tweeruits, vernieuwd, venster. De voorgevel bestaat uit een breed middenrisaliet tussen twee symmetrische delen. Zij wordt geflankeerd door twee achtkantige zuilen met piron en bekroond door een gedecoreerd tympaan. Een stel tuindeuren, met twee enkelruits vensters aan weerszijden, vervangt de in oorsprong hier gesitueerde voordeur. De vensters zijn voorzien van gepleisterde wenkbrauwbogen met kuif op consoles. Hierboven bevindt over de hele breedte van het middenrisaliet een balkon met houten leuning en gietijzeren rasterwerk. Naast de balkondeur twee enkelruits vensters met daarboven rechthoekige gepleisterde en profileerde afsluiting met kuif op consoles. Aan beide zijden van het middenrisaliet zijn twee T-vensters geplaatst met gepleisterde wenkbrauwbogen met kuif op consoles. In de westgevel zitten een T-venster met segmentboog en een houten deur. Tegen deze gevel is de garage geplaatst. In de oostgevel zitten twee T-vensters, waarvan één schuil gaat achter een lange (vernieuwde) serre. Tegen de achtergevel is een nieuwe serre geplaatst met aan weerszijden T-vensters. Waardering De voormalige dokterswoning uit 1882 te Arum, gebouwd in eclectische stijl, is van cultuurhistorisch-en architectuurhistorisch belang: -vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp; -vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; -vanwege haar situering, verbonden met de ontwikkeling/geschiedenis van het dorp; -voor het aanzien van het dorp en de streek; -vanwege in grote mate aanwezig architectonische gaafheid van het exterieur; -in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516537
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dokterswoning in eclectische stijl in Arum

Gekroonde Leeuw De Gekroonde Leeuw

Sytzamaweg 15
Arum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De in 1867 in Eclectische trant gebouwde HERBERG met stalling was een halteplaats langs de tramlijn Harlingen-Bolsward die in 188..

Hervormde kerk en toren

Kerksingel 2
Arum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned.Herv.Kerk en Toren. Op een ruim kerkhof in het midden van het dorp gelegen kerk, bestaande uit een gotiserend schip met half ingebouwde ..

Bank/directeurswoning met chaletstijl-invloeden

Sytzamaweg 54
Arum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De BANK/DIRECTEURSWONING, gebouwd in 1912 naar een ontwerp van de Kollumer architect H. A. Zondag in een bouwtrant waarbij invloe..

Pakhuis Voorm. pakhuis onder hoog zadeldak tegen puntgevel

Sytzamaweg 5
Arum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Woonhuis. v.m. Pakhuis onder hoog zadeldak tegen puntgevel. In de zuidoostelijke puntgevel het jaartal 1704.

Schoolgebouw met gotiserende vensters onder schilddak met hoekschoorstenen

Schoolsingel 7
Arum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Blijkens gedenksteen een in 1832 gesticht schoolgebouw onder schilddak met hoekschoorstenen. Gotiserende vensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dokterswoning in eclectische stijl in Arum

Foto's (1)