Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Provinciegrenspaal in Kornwerderzand

Overig

op de Afsluitdijk bij hm 82,6 Afsluitdijk op de Afsluitdijk bij hm 82,6
8600LJ Kornwerderzand (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Provinciegrenspaal

Inleiding De GRENSPAAL markeert de, met het voltooien van de Afsluitdijk in 1932, ontstane grens tussen Noord Holland en Fryslân. Deze provinciegrens, die het gevolg is van een groots waterbouwkundig plan is uniek. De paal die voorheen naast de A7 aan de IJsselmeerzijde stond is in de jaren '80 op het hoogste punt van de dijk geplaatst. Omschrijving De rechthoekige paal, met een hoogte van ca. 80 cm boven het maaiveld, is vervaardigd uit gebouchardeerde hardsteen. De paal loopt taps toe en heeft aan de bovenzijde een piramidale opstand. Aan weerszijden van de paal is, als het ware onder een afdakje in een loodrecht vlak, een bronzen plakkaat aangebracht met respectievelijk het wapen van Noord-Holland en Friesland. Waardering De grenspaal is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een sociaal/culturele ontwikkeling; - als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; - betekenis van het object als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van internationaal belang is; - vanwege de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516535
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Provinciegrenspaal in Kornwerderzand

Kazemat 01 Kazemat I (mitrailleurkazemat met mitrailleurkamer en manschappenvertrek)

1e linie, op het uiteinde van de noordwestelijke havendam noordwestelijke havendam 1 1e linie, op het uiteinde van de noordwestelijke havendam
Kornwerderzand (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving De MitrailleurKAZEMAT I uit 1933 bevindt zich op het uiteinde van de noord-oostelijke havendam en heeft een afmeting van 21,15..

Kazemat 02 Kazemat II (kanonkazemat met kanonkamer, munitiekamer, manschappenverblijf, toilet en observatiepost)

1e linie, aan de voet van de noordwestelijke havendam noordwestelijke havendam 2 1e linie, aan de voet van de noordwestelijke havendam
Kornwerderzand (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving De KanonKAZEMAT II aan de noord-oostzijde was in 1932 gereed en heeft een afmeting van ca. 14 x 20 m. De kazemat die een opste..

Kazemat 03 Kazemat III (hulpverbandplaats met waterreservoir, hulppost, machinekamer, oliebergplaats en aggregaat)

1e linie, onder het brugwachtersgebouw 1e linie, brugwachtersgebouw 1e linie, onder het brugwachtersgebouw
Kornwerderzand (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving KAZEMAT III uit 1932 bevindt zich onder het brugwachtersgebouw tussen de twee rijstroken van de autosnelweg en heeft een afmet..

Kazemat 04 Kazemat IV (commandokazemat met commandopost, observatiekoepel, telefooncentrale, onderofficierenvertrek, manschappenverblijf, mitrailleurk ..

1e linie, aan de voet van de zuidwestelijke havendam aan de zijde van de brug 1e linie, zuidwestelijke havendam 1 1e linie, aan de voet van de zuidwestelijke havendam aan de zijde van de brug
Kornwerderzand (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving De mitrailleurKAZEMAT IV, die dienst deed als commandopost, heeft een afmeting van 11 x 26 m. De kazemat, die gereed was in 19..

Kazemat 05 Kazemat V (mitrailleurkazemat met machinegeweerkamer, onderofficierenvertrek en manschappenverblijf)

1e linie, op de zuidwestelijke havendam tussen de brug en de schutsluizen 1e linie, zuidwestelijke havendam 2 1e linie, op de zuidwestelijke havendam tussen de brug en de schutsluizen
Kornwerderzand (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De mitrailleurKAZEMAT V uit 1933 ligt op de havendam tussen de brug en de schutsluizen en heeft een afmeting van 23.5 x 16,8 m. D..

Kaart & Routeplanner

Route naar Provinciegrenspaal in Kornwerderzand

Foto's (1)