Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groep van twaalf "boenstappen" aan de Bolswardervaart in Parrega

Boerderij

Trekweg 58
8763ME Parrega (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Groep van twaalf "boenstappen" aan de Bolswardervaart

Inleiding Groep van 12 BOENSTOEPEN, gelegen langs de Workumertrekvaart. Voor de komst van de waterleiding lagen bij boerderijen en woningen die aan stromend water lagen boenstoepen, waar allerlei zaken gereinigd konden worden. De meeste waren van hout, echter in de walkant van de Workumertrekvaart in Parrega is in de jaren '20 een reeks identieke betonnen boenstoepen geplaatst. Mogelijk om illegale constructies en beschadiging van de walkant langs het provinciaal vaarwater te vermijden. Omschrijving De 12 BOENSTOEPEN zijn alle identiek, met uitzondering van de boenstoep tegenover Trekweg 100. De boenstoepen liggen verzonken in de walkant, zijn monoliet en met geringe dikte vervaardigd en hebben een grondkering met afgeschuinde flanken aan de waterkant. Vanaf de wal gezien is in de rechter hoek, een rond afstapplaatje met daaronder een plateau. Rechts een lager gelegen plateau. De plateau's hebben aan de waterzijde een opstaande richel. De boenstoepen zijn ca. 1,8 x 1,0 m. De boenstoep tegenover Trekweg 58 grenst bij de brug aan de kade waardoor, van de wal af gezien, de linker flank zwaarder is uitgevoerd en niet is afgeschuind. De boenstoep tegenover Trekweg 100 heeft een afmeting van ca. 2,2 x 1,0 m en heeft in plaats van een rond afstapje een driehoekig afstapje. De plateau's zijn aan de waterzijde afgeschuind. Verder is de uitvoering hetzelfde als bij de andere 11. Waardering De boenstoepen aan de Workumertrekvaart te Parrega zijn van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als een bijzondere uitdrukking van een sociaal/culturele ontwikkeling; - vanwege de bijzondere betekenis van de objecten voor het aanzien van het dorp; - vanwege de relatie met de Workumertrekvaart; - vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516531
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groep van twaalf "boenstappen" aan de Bolswardervaart in Parrega

Harmonie De Harmonie

Trekweg 58
Parrega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Oude dorpsherberg, wellicht eerste kwart 19e eeuw, bestaande uit een hoog en een laag gedeelte; rechts de herberg met verdieping en pannen s..

Sint-Johannes de Doperkerk, hervormde kerk op omgracht kerkhof

Kerkbuurt 3
Parrega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned.Herv.Kerk. Op omgracht kerkhof gelegen kerkgebouw bestaande uit bakstenen schip met jongere rechtopgaande zadeldak toren. Klokkestoel me..

Hek naar kerkhof bij de Sint-Johannes de Doperkerk

Kerkbuurt 3
Parrega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding HEK behorende bij de reeds beschermde Nederlands Hervormde kerk te Parrega (monumentnummer 39421). Het gietijzeren hek verschaft ..

Hervormde kerk, inventaris

Buren 16
Dedgum (Gemeente Súdwest Fryslân)
De Hervormde kerk vanwege de oude preekstoel, koperen doopbekkenhouder, psalmbordjes en orgelkas uit 1709, overgebracht uit de toen afgebrok..

Hervormde kerk met toren en hekwerk

Buren 16
Dedgum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De NEDERLANDSE HERVORMDE KERK met TOREN en gietijzeren HEKWERK te Dedgum is in 1889 gebouwd, in Traditioneel-ambachtelijke stijl,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groep van twaalf "boenstappen" aan de Bolswardervaart in Parrega

Foto's (6)