Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hek naar kerkhof bij de Sint-Johannes de Doperkerk in Parrega

Overig

Kerkbuurt 3
8763MK Parrega (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Hek naar kerkhof bij de Sint-Johannes de Doperkerk

Inleiding HEK behorende bij de reeds beschermde Nederlands Hervormde kerk te Parrega (monumentnummer 39421). Het gietijzeren hek verschaft toegang tot de kerk en de bijbehorende begraafplaats. Het terrein is verder omgeven door een heg. Omschrijving Het hek bestaat uit twee gebogen vleugels tussen opengewerkte gietijzeren pijlers op een hardstenen basement. In de pijlers doodssymbolen. Van onder naar boven: gekruiste gedoofde toortsen, gekruiste zeisen, een gevleugelde zandloper en een doodshoofd met gekruiste beenderen. In de vleugels, met verticale spijlen met puntvormige bekroning, het opschrift 'gedenkt te sterven'. De naald wordt aan de bovenzijde geflankeerd door ijzeren krullen en bekroond door een punt. Waardering Het hek van de Nederlands Hervormde kerk in Parrega is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is; - vanwege de hoge mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516530
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Johannes de Doperkerk
Sint-Johannes de Doperkerk (2011), Kerkbuurt 3
Sint-Johannes de Doperkerk (2011), Kerkbuurt 3
Plaats Parrega
Gebouwd in 13e à 14e-eeuw
Restauratie(s) 1898, 2003
Gewijd aan Johannes de Doper
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39421
Architectuur
Bouwmateriaal gele en rode kloostermoppen
Toren 13e à 14e-eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Johannes de Doperkerk in de Friese plaats Parrega is een vroeggotische kerk gebouwd in de 13e of 14e eeuw.[1]

Beschrijving

De kerk is omstreeks 1300 gebouwd. De muren bestaan grotendeels uit gele kloostermoppen. Bij later reparaties zijn, vooral in de zuidelijke muur, kleinere gele stenen gebruikt. De zadeldaktoren, die waarschijnlijk van een iets jongere datum is, werd opgetrokken van rode moppen. In deze toren zijn ook platen Bremer zandsteen verwerkt. De kerk werd gewijd aan Johannes de Doper. De massieve toren heeft tien opvallende rondbogige galmgaten. De luidklok dateert, volgens Karstkarel en Stenvert, uit 1402 en zou gegoten zijn door ene Hermanus. Volgens een informatiepaneel bij de kerk dateert de klok echter uit de 16e eeuw. De klok, die Johannes wordt genoemd, draagt de namen van Heer Arent, Heer Harma, Heer Jarich Tjallongs en Eelcke Douwes. In 1543 was pastoor Arents werkzaam in Parrega. Volgens deze informatie zou hij wellicht de luidklok hebben ingezegend.

In 1898 en in 2003 is de kerk gerestaureerd. De houten zonnenwijzer, die werd bewaard op de zolder van de kerk, is sinds 2003 weer aan de buitenmuur van de kerk bevestigd.

Kerk en toren zijn erkend als rijksmonument. Hetzelfde geldt voor het toegangshek naar de rondom de kerk gelegen begraafplaats. In het hek, dat omstreeks 1880 is gemaakt, is de tekst aangebracht "Gedenkt te sterven". De hekpijlers bevatten doodssymbolen als gekruiste gedoofde toortsen, gekruiste zeisen, een gevleugelde zandloper en een doodshoofd met gekruiste beenderen.[2]

Johannes de Doperkerk met het toegangshek naar de begraafplaats

Monumenten in de buurt van Hek naar kerkhof bij de Sint-Johannes de Doperkerk in Parrega

Sint-Johannes de Doperkerk, hervormde kerk op omgracht kerkhof

Kerkbuurt 3
Parrega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned.Herv.Kerk. Op omgracht kerkhof gelegen kerkgebouw bestaande uit bakstenen schip met jongere rechtopgaande zadeldak toren. Klokkestoel me..

Harmonie De Harmonie

Trekweg 58
Parrega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Oude dorpsherberg, wellicht eerste kwart 19e eeuw, bestaande uit een hoog en een laag gedeelte; rechts de herberg met verdieping en pannen s..

Groep van twaalf "boenstappen" aan de Bolswardervaart

Trekweg 58
Parrega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Groep van 12 BOENSTOEPEN, gelegen langs de Workumertrekvaart. Voor de komst van de waterleiding lagen bij boerderijen en woningen..

Hervormde kerk, inventaris

Buren 16
Dedgum (Gemeente Súdwest Fryslân)
De Hervormde kerk vanwege de oude preekstoel, koperen doopbekkenhouder, psalmbordjes en orgelkas uit 1709, overgebracht uit de toen afgebrok..

Hervormde kerk met toren en hekwerk

Buren 16
Dedgum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De NEDERLANDSE HERVORMDE KERK met TOREN en gietijzeren HEKWERK te Dedgum is in 1889 gebouwd, in Traditioneel-ambachtelijke stijl,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hek naar kerkhof bij de Sint-Johannes de Doperkerk in Parrega

Foto's (1)