Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doopsgezinde kerk, kosterswoning in Makkum

Kerkelijk Gebouw

Bleekstraat 11
8754CK Makkum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1909
Architect: H.H. Kramer Kramer 1909 H.H. Kramer


Beschrijving van Doopsgezinde kerk, kosterswoning

Omschrijving KOSTERSWONING, gebouwd in 1909 in sobere Um-1800 stijl naar ontwerp van H. H. Kramer. De woning vormt een geheel met de Doopsgezinde Kerk. De Tuinstraatgevel van de woning heeft een centraal uit het gevelvlak springende topgevel met een ingangsportiek voorzien van zijlichten; hierboven een dubbel venster onder een rondboog; links hiervan twee T-vensters onder een rondboog met een negen-ruits bovenlicht; rechts drie hoge T-vensters met twaalf-ruits bovenlicht; in het dakvlak aan weerszijden van de topgevel twee dakkapellen met zes-ruits bovenlicht. De Bleekstraatgevel is een topgevel, die iets voor de kerk naar binnen springt, met op de begane grond een pui waarin drie vensters met twee zes-ruits- en één twaalf-ruits bovenlicht; op de verdieping een dubbel venster voorzien van luiken, met halfronde bovenlichten onder een rondboog. De achtergevel die samenvalt met die van de kerk is blind. Het sobere INTERIEUR van de woning is vrij gaaf en bevat onder meer balkenplafonds; alle binnenkozijnen en deuren zijn origineel; in de woonkamer een schouw met zeven Makkumer tegels met schepen; op de vliering is een toegang tot het orgelbalkon. In de consistorie, die toegang geeft tot de kerk, zijn onder meer een originele hoekschouw met houten boezem aanwezig en een balkenplafond. Waardering De kosterij van de Doopsgezinde Kerk te Makkum is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is; - voor het oeuvre van de architect; - vanwege de architectonische gaafheid van ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516525
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
doopsgezinde kerk van Makkum
De Doopsgezinde Kerk in Makkum met bijbehorende kosterswoning anno 2011.
De Doopsgezinde Kerk in Makkum met bijbehorende kosterswoning anno 2011.
Denominatie doopsgezind
Gebouwd in 1909
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  516524
Architectuur
Architect(en) Hendrik Hendriks Kramer
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Um 1800
Interieur
Orgel Uit 1890 door Lambertus van Dam
Interieur met orgel
Interieur met orgel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De doopsgezinde kerk van Makkum is een monumentaal kerkgebouw op de hoek van de Bleekstraat en de Tuinstraat in de Friese plaats Makkum.

Geschiedenis

De doopsgezinde kerk van Makkum en de bijbehorende kosterswoning werden in 1909 gebouwd. Daarvoor had de doopsgezinde gemeente van Makkum in 1908 een perceel grond van de gemeente op de hoek van de Bleekstraat en de Tuinstraat gekocht. Het ontwerp van het complex is van de Leeuwarder architect Hendrik Hendriks Kramer. Hij ontwierp de gebouwen in een eenvoudige Um 1800-stijl. Kenmerkend zijn de verschillende klokgevels die zijn aangebracht, zowel in de kerk als in de kosterswoning.[1] Het toegangsportiek aan de Bleekstraat bevindt zich onder een segmentboog met daarboven een borstwering op de hoek gemarkeerd met een bolpiron. Boven het portiek bevindt zich één van de klokgevels en aan de linkerzijde van het portiek is een torenvormige constructie gemaakt.

Het kerkorgel is in 1890 gebouwd door de firma L. van Dam & Zn uit Leeuwarden, daarbij is gebruikgemaakt van enige onderdelen van een eerder door A. van Gruizen in 1839 gebouwd orgel. De toegang tot het orgel is uitsluitend mogelijk via de kosterswoning.

De kosterswoning heeft zowel een klokgevel aan de Bleekstraat als aan de Tuinstraat. In dit laatste geveldeel bevindt zich de toegangsdeur tot de woning. In de woning bevindt zich een schouw met Makkummer tegels met daarop afbeeldingen van schepen.

Zowel de kerk als de kosterswoning zijn erkend als rijksmonument onder meer vanwege de gaafheid van het exterieur en en interieur, de cultuurhistorische en architectuurhistorische betekenis en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Kramer.


Monumenten in de buurt van Doopsgezinde kerk, kosterswoning in Makkum

Doopsgezinde kerk

Bleekstraat 11
Makkum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving De DOOPSGEZINDE KERK met HEKWERK is gebouwd in 1909 in een sobere Um-1800 stijl naar ontwerp van H. H. Kramer. Zij vormt een g..

Woonhuis met verdieping en zolderverdieping onder zadeldak tegen slanke halsgevel

Bleekstraat 38
Makkum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Woonhuis met verdieping en zolderverdieping onder zadeldak tegen slanke halsgevel, waarschijnlijk eerst midden 19e eeuw ontstaan. Zesruitsve..

Ankerplak It Ankerplak

Bleekstraat 36
Makkum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Oude van Dagenhuis. Breed pand zonder verdieping onder hoog schilddak met hoekschoorstenen. Op de gepleisterde gevel gedateerd 1654.

Pand met verdieping en vlieringverdieping onder zadeldak tegen slanke klokgevel met aanzetkrullen en gebeeldhouwde kuiflijst

Kerkstraat 26
Makkum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met verdieping en vlieringverdieping onder zadeldak tegen slanke klokgevel met aanzetkrullen en gebeeldhouwde kuiflijst. Vijf stoeppale..

Vijf traveeën breed pand zonder verdieping met omlijste ingang onder U-vormig schilddak met dakkapel en hoekschoorstenen met bord

Kerkstraat 20
Makkum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Vijf traveeën breed pand zonder verdieping onder U-vormig schilddak waarop hoekschoorstenen met bord. Ingang in het midden omlijst; daarbov..

Kaart & Routeplanner

Route naar Doopsgezinde kerk, kosterswoning in Makkum

Foto's (1)