Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuivelfabriek 2 Zuivelfabriek "De Goede Verwachting", directeurswoning in Witmarsum

Woonhuis

Pingjumerstraat 2
8748BN Witmarsum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1897 ca. 1915-1920


Beschrijving van Zuivelfabriek 2 Zuivelfabriek "De Goede Verwachting", directeurswoning

Inleiding De voormalige DIRECTEURSWONING hoort bij de voormalige coöperatieve zuivelfabriek "De Goede Verwachting" uit 1897-1915/ 1920, nu bedrijf voor landbouwwerktuigen. De dienstwoning is tegelijk met het hoofdgebouw gerealiseerd en vertoont elementen van de Art Nouveau. De woning is tegen de zuidwestelijke gevel van de fabriek opgetrokken, in de verlenging van het fabrieksgebouw en is naar het zuiden gericht. Aan de voor- en westzijde van het pand ligt een vrij smalle strook groen, die omsloten wordt door een laag muurtje met ezelsrug uit de jaren dertig. In oorsprong werd het hele complex begrensd door een IJZEREN HEKWERK, dat zowel de woning als het hoofdgebouw aan de zuid- en westzijde omsloot. Een restant van dit ijzeren hek -dat uitgevoerd was in de stijl van de Art Nouveau- staat bij het fabrieksgebouw, op de noordelijke oever van de Witmarsumervaart. Omschrijving De directeurswoning is één bouwlaag hoog, heeft een nagenoeg vierkante plattegrond en wordt gedekt door een samengesteld dak. Dit bestaat uit een zadeldak en een schilddak van rood geglazuurde tuile de Nord pannen. De daklijst steunt op houten klossen. Het pand is uit bruine baksteen opgetrokken; voor de decoratieve gemetselde motieven -zoals het fries en de bogen boven de vensters- zijn rode en gele bakstenen gebruikt. Drie witte banden decoreren op vensterhoogte de gevels. In de westgevel zitten drie vensters; in de noordgevel een venster, een deur met zijlicht en drie nieuwe vensters, de oostgevel grenst aan het fabrieksgebouw, in de zuidgevel zit een driedelig venster, de toegangsdeur en in de topgevel een erker waarop een balkon met houten leuning en balkondeuren. De indeling van de vensters en deuren is veranderd. De dakkapellen op de noordelijke en westelijke dakschilden zijn vernieuwd. In het deels gemoderniseerd interieur is een aantal Art-Noveau-elementen aanwezig. Waardering De voormalige directeurswoning, horend bij het fabriekscomplex "De Goede Verwachting" te Witmarsum, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en sociaal-economisch van nationaal belang wordt geacht; - vanwege de -in redelijke mate aanwezige- architectonische gaafheid van het exterieur; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het fabriekscomplex; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving; - in relatie tot de functionele en typologische zeldzaamheid van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516522
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuivelfabriek 2 Zuivelfabriek "De Goede Verwachting", directeurswoning in Witmarsum

Zuivelfabriek 1 Zuivelfabriek "De Goede Verwachting", fabrieksgebouw

Pingjumerstraat 2
Witmarsum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De Coöperatieve ZUIVELFABRIEK "De Goede Verwachting" te Witmarsum is in 1896 en 1915-1920 gebouwd. Het oorspronkelijke complex b..

Koepelkerk. Hervormde kerk

Kerkplein 1
Witmarsum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned.Herv.Kerk. In 1633 in gotiserende trant herbouwde kerk en in 1819 aan de westzijde eveneens van driezijdige sluiting voorzien en met klo..

Gekroonde Roskam De Gekroonde Roskam

Kaatsplein 3
Witmarsum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Groot pand met verdieping onder schilddak uit plm 1867. Langs voorzijde galerij op gietijzeren kolommen.

Pand onder zadeldak tegen klokgevel

Kaatsplein 5
Witmarsum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen klokgevel, 1739.

Onderneming De Onderneming

Molenweg 43
Witmarsum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Korenmolen. Bovenkruier met stelling, 1850.

Kaart & Routeplanner

Route naar Zuivelfabriek 2 Zuivelfabriek "De Goede Verwachting", directeurswoning in Witmarsum