Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Kazemat 10 Kazemat X (mitrailleurkazemat met mitrailleurkamer, manschappenverblijf, munitiekamer en twee toiletten) in Kornwerderzand

Militair Object

2e linie, aan de voet van de noordwestelijke spuihavendam aan de zijde van de spuisluizen 2e linie, noordwestelijke spuihavendam 1 2e linie, aan de voet van de noordwestelijke spuihavendam aan de zijd
8600LJ Kornwerderzand (gemeente Súdwest Fryslân)

Bouwjaar: 1933

Beschrijving van Kazemat 10 Kazemat X (mitrailleurkazemat met mitrailleurkamer, manschappenverblijf, munitiekamer en twee toiletten)

Omschrijving De mitrailleurKAZEMAT X uit 1933 is nagenoeg volledig aangeaard en heeft een afmeting van 11 x 15,5 m. Het trechtervormige, getrapte en van een vertanding met spoorstaven voorziene schietgat is gericht op het gebied voor de uitwateringssluis buitendijks. Het schietgat is afsluitbaar middels een pantserstalen luik op rollers. De keelzijde, gericht op het westen, heeft twee dichtgemetselde ingangen en twee dichtgemetselde buitentoiletten. De keelzijde wordt afgeschermd door een hoge aarden wal. De camouflageschildering is nagenoeg geheel verdwenen. INTERIEUR: de kazemat bevat een mitrailleurkamer, een manschappenverblijf, een munitiekamer en twee binnentoiletten. De kazemat heeft nog de originele pantserstalen binnendeuren. Waardering Kazemat X uit de Stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling; - vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is; - voor de structurele gaafheid van het gebied; - vanwege de gaafheid van het object. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)